De Onstaansgeschiedenis van de Spijker-Side en Rijnfront

Over alles wat te maken heeft met het verleden. Oud-spelers, maar ook legendarische hoogtepunten
User avatar
The Fixer
Moderator
Moderator
Posts: 375
Joined: 24 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

De Onstaansgeschiedenis van de Spijker-Side en Rijnfront

Unread postby The Fixer » 31 May 2016

De Onstaansgeschiedenis van de Spijker-Side en Rijnfront

In mei 1989 promoveerde Vitesse naar de eredivisie. Een reden tot vreugde voor al diegenen die het voetballen een warm hart toedragen. En dat zijn er velen getuige o.a. de grote aantallen bezoekers bij elke thuiswedstrijd van Vitesse.

Naast vreugde is er ook sprake van toenemende zorg met betrekking tot de supportersaanhang. Immers, het blijkt dat er een groep jongeren is die de veiligheid en orde aantast. En deze groep wordt groter naarmate het beter gaat met Vitesse.

Binnen het totaal van de supporters kunnen we twee duidelijk herkenbare groepen onderscheiden, te weten het zogenaamde Spijker-side en natuurlijk niet te vergeten het nog steeds voorkomende Rijnfront.

De ontstaansgeschiedenis van de Spijker-side is begonnen begin jaren zeventig, toen Vitesse voor het eerst in de eredivisie speelde, kwamen er steeds meer jongeren naar het stadion.

Deze jongeren varieerden in leeftijd van 15 tot 22 jaar, en waren afkomstig uit verschillende delen van de stad. Het waren straatgroepen die elkaar opzochten bij Vitesse en als het ware een aanhang vormden. Al heel snel zochten zij een naam die paste bij de Arnhemse situatie en waar identificatie met andere supporters in verweven moest zitten. Omdat het gebruikelijk was het woord "Side" te nemen (F-side, Bunnik-side, B-side etc) was dit gedeelte niet zo moeilijk. Daarnaast was het van belang een naam te vinden die iets uitstraalde en herkenbaar was voor de Side's. Aangezien in die tijd het Spijkerkwartier een ruige uitstraling had en ook zeer bekend was in den lande, was de naam snel gevonden: Spijker-side. Op de tribune was het een grote groep en het leek erop dat zij goede vrienden waren van elkaar. Leek, omdat het regelmatig voorkwam dat wanneer zij elkaar als groepen buiten Vitesse tegenkwamen, elkaar in de haren vlogen.

Nadat Vitesse degradeerde naar de eerste divisie brokkelde deze groep langzaam af. Velen kregen vaste relatie, kinderen, beter werk en een aantal gingen wedstrijden van Ajax en Feyenoord bezoeken, en dan het liefst de uitwedstrijden van deze clubs omdat daar meer viel te beleven dan tijdens de wedstrijden van de lager geklasseerde clubs. Toch bleven er een aantal supporter van Vitesse en hoopten op betere tijden.

Het Rijnfront is zich gaan vormen nadat Vitesse het beter ging doen in de eerste divisie, kampioen werd en dus promoveerde naar de eredivisie. Zij distantiëren zich het liefst van de Spijker-side omdat zij vinden dat deze groep alle moeilijkheden uit de weg ging sinds het Vitesse weer beter verging. Dus als er geknokt moest worden hield de Spijker-side zich achterwege. Hiermee doelend dan op de laatste paar jaar, want in de begin jaren werd er wel degelijk rekening gehouden met de Spijker-side. Het Rijnfront was van mening dat men hun hier een slechte naam mee bezorgde bij de Sides van de tegenstanders. De groep bestond in het begin uit ongeveer 80 jongeren. De jongeren kwamen uit diverse delen van de stad. Er waren geen jongeren bij van de Hoogkamp, Alteveer of Paasberg. De groep bestond voornamelijk uit jongeren die uit arbeiderswijken komen. Een aantal jongeren komen uit omliggende plaatsen.

Het gebruik van alcohol en drugs wordt in deze groep gestimuleerd; het maakt deel uit van de groepscultuur. Voor uitwedstrijden werd er meestal afgesproken bij het bekende cafe nabij het station. Wanneer Vitesse een thuiswedstrijd speelde kwamen ze als afzonderlijke groepje naar het stadion. Deze groepjes werden gevormd in de wijken waar ze wonen. In het stadion troffen ze elkaar en vormden dan een grote groep supporters. Op Monnikenhuizen stonden ze in eerste instantie op de onoverdekte staantribune. Daarna was het Rijnfront te vinden in vak DD, ingang Rosendaalsestraat.

Kaatje

Bron: De Aftrap, jaargang 1 Uitgave 2
https://issuu.com/de_aftrap/docs/uitgave_2_-_jaargang_1User avatar
Jessey6874
Member
Member
Posts: 6
Joined: 30 May 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Jessey6874 » 16 Aug 2017

zijn er eigenlijk nog veel fans vanuit de tijd van cafe de Aftrap op het stationsplein op deze site te vinden!!
jongens van vroeger vak cc/dd of te wel de Green jacks de oude garde?
verzamelen bij de Aftrap voor de uit wedstrijden was altijd een erg gezellige tijd bij Trientje en met Emiel Hartkamp nog achter de bar met Kobus en Pietje P niet te vergeten.
jongens als Axel en kleine Alex die zich lieten op naaien door de harde kern en nergens bang voor waren.
hondstrouwe Vitesse fans die het GBO het leven zuur maakte met de alom bekende bijnamen als dikke Danny,gebitje,many Hengenveld,R ten Cate,Spook, Milton, Nakke etc etc
de mooie tijd dat de spelers regelmatig ook in de kroeg kwamen,en gewoon tussen de fans bier mee dronken.
de tijden dat E.Hartkamp nog gewoon achter de bar zong..
ik ben benieuwd of het nog steeds Vitesse fans in hart en nieren zijn.

User avatar
nikos demis santi
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 806
Joined: 25 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby nikos demis santi » 16 Aug 2017

Ik ben er nog 1 van begon bij de Spyker side als kleine jongen.altijd lekker klooien voor het vak cc voetballen en gooien van flesjes raak cola.eind jaren 70 begin jaaren 80.toen werd het andere groepje opgericht.dat was achter de goal onder de oude lichtkrant naast uitvak.daar beggonne we met merendeel presikaahfers.man of 25.en toen werd het vak dd.en daar werd het rijnfront opgericht .het naampje werd verzonnen door aantal jongens brauns Wilco brinker en kraan.die het beesje naam gaven. Weet wel achter de goal zat er niemand van dit forum er bij zelfs maar je niet jahahahahaha.ken meegedeeld van de groep opnoemen zo groot waaren we in het begin _O- _O- _O-

User avatar
Lexie
Since 1892
Since 1892
Posts: 1073
Joined: 24 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby Lexie » 16 Aug 2017

Sinds social media lopen fora niet meer zo lekker als in het begin. Misschien tijd om weer oldschool te gaan, dus nodig maar oude bekenden uit voor dit forum. :cheers:
Image ImageImage

Image

User avatar
nikos demis santi
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 806
Joined: 25 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby nikos demis santi » 17 Aug 2017

En het groepje kwamen uit begin van presikhaaf black caps stellingwerfstraad en de green jacks alle uit presikyje. Toen kwamen de geitekampers broek klarendal er bij laateerr de rest.was extra toevoeging omdat het verhaal van kaatje je niet echt klopt.oja en Alex dat genoemd wordt hier.was maar korte tijd want hij was een verkrachter die gelijk verbannen werd.alex helweg bijnaam nikkie ladau.en ja ben er 1 van het eerste uur.die verhalen van de aftrap was ver daarvoor.we hebben zo veel kroegen gehat _O-


Return to “Home of History”

Who is online

Users browsing this forum: Krabber and 0 guests