De Onstaansgeschiedenis van de Spijker-Side en Rijnfront

Over alles wat te maken heeft met het verleden. Oud-spelers, maar ook legendarische hoogtepunten
User avatar
The Fixer
Moderator
Moderator
Posts: 375
Joined: 24 May 2016, 12:54
Gender: Male - Male
Status: Offline

De Onstaansgeschiedenis van de Spijker-Side en Rijnfront

Unread postby The Fixer » 31 May 2016, 11:48

De Onstaansgeschiedenis van de Spijker-Side en Rijnfront

In mei 1989 promoveerde Vitesse naar de eredivisie. Een reden tot vreugde voor al diegenen die het voetballen een warm hart toedragen. En dat zijn er velen getuige o.a. de grote aantallen bezoekers bij elke thuiswedstrijd van Vitesse.

Naast vreugde is er ook sprake van toenemende zorg met betrekking tot de supportersaanhang. Immers, het blijkt dat er een groep jongeren is die de veiligheid en orde aantast. En deze groep wordt groter naarmate het beter gaat met Vitesse.

Binnen het totaal van de supporters kunnen we twee duidelijk herkenbare groepen onderscheiden, te weten het zogenaamde Spijker-side en natuurlijk niet te vergeten het nog steeds voorkomende Rijnfront.

De ontstaansgeschiedenis van de Spijker-side is begonnen begin jaren zeventig, toen Vitesse voor het eerst in de eredivisie speelde, kwamen er steeds meer jongeren naar het stadion.

Deze jongeren varieerden in leeftijd van 15 tot 22 jaar, en waren afkomstig uit verschillende delen van de stad. Het waren straatgroepen die elkaar opzochten bij Vitesse en als het ware een aanhang vormden. Al heel snel zochten zij een naam die paste bij de Arnhemse situatie en waar identificatie met andere supporters in verweven moest zitten. Omdat het gebruikelijk was het woord "Side" te nemen (F-side, Bunnik-side, B-side etc) was dit gedeelte niet zo moeilijk. Daarnaast was het van belang een naam te vinden die iets uitstraalde en herkenbaar was voor de Side's. Aangezien in die tijd het Spijkerkwartier een ruige uitstraling had en ook zeer bekend was in den lande, was de naam snel gevonden: Spijker-side. Op de tribune was het een grote groep en het leek erop dat zij goede vrienden waren van elkaar. Leek, omdat het regelmatig voorkwam dat wanneer zij elkaar als groepen buiten Vitesse tegenkwamen, elkaar in de haren vlogen.

Nadat Vitesse degradeerde naar de eerste divisie brokkelde deze groep langzaam af. Velen kregen vaste relatie, kinderen, beter werk en een aantal gingen wedstrijden van Ajax en Feyenoord bezoeken, en dan het liefst de uitwedstrijden van deze clubs omdat daar meer viel te beleven dan tijdens de wedstrijden van de lager geklasseerde clubs. Toch bleven er een aantal supporter van Vitesse en hoopten op betere tijden.

Het Rijnfront is zich gaan vormen nadat Vitesse het beter ging doen in de eerste divisie, kampioen werd en dus promoveerde naar de eredivisie. Zij distantiëren zich het liefst van de Spijker-side omdat zij vinden dat deze groep alle moeilijkheden uit de weg ging sinds het Vitesse weer beter verging. Dus als er geknokt moest worden hield de Spijker-side zich achterwege. Hiermee doelend dan op de laatste paar jaar, want in de begin jaren werd er wel degelijk rekening gehouden met de Spijker-side. Het Rijnfront was van mening dat men hun hier een slechte naam mee bezorgde bij de Sides van de tegenstanders. De groep bestond in het begin uit ongeveer 80 jongeren. De jongeren kwamen uit diverse delen van de stad. Er waren geen jongeren bij van de Hoogkamp, Alteveer of Paasberg. De groep bestond voornamelijk uit jongeren die uit arbeiderswijken komen. Een aantal jongeren komen uit omliggende plaatsen.

Het gebruik van alcohol en drugs wordt in deze groep gestimuleerd; het maakt deel uit van de groepscultuur. Voor uitwedstrijden werd er meestal afgesproken bij het bekende cafe nabij het station. Wanneer Vitesse een thuiswedstrijd speelde kwamen ze als afzonderlijke groepje naar het stadion. Deze groepjes werden gevormd in de wijken waar ze wonen. In het stadion troffen ze elkaar en vormden dan een grote groep supporters. Op Monnikenhuizen stonden ze in eerste instantie op de onoverdekte staantribune. Daarna was het Rijnfront te vinden in vak DD, ingang Rosendaalsestraat.

Kaatje

Bron: De Aftrap, jaargang 1 Uitgave 2
https://issuu.com/de_aftrap/docs/uitgave_2_-_jaargang_1Return to “Home of History”

Who is online

Users browsing this forum: Majestic and 1 guest