Samenwerkingsverband Chelsea

Past jouw topic over Vitesse nergens tussen, plaats hem dan hier
User avatar
The Fixer
Moderator
Moderator
Posts: 376
Joined: 24 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Samenwerkingsverband Chelsea

Unread postby The Fixer » 18 May 2016

Chelsea-netwerk misleidde KNVB bij overname Vitesse

Image

In 2010 kwam het noodlijdende Vitesse in buitenlandse handen. Vier jaar werd de invloed van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich ontkend, maar nu ontrafelt VI operatie Project Sport. Aan de hand van e-mails wordt duidelijk hoe de Arnhemmers doelbewust een Russisch speeltje werden en de KNVB misleidden. Zó eenvoudig is het om een Nederlandse club over te nemen.

Londen, 30 juli 2010

Paul Heagren heeft zijn twijfels. Hoe moeilijk zal de KNVB gaan doen? De baas van MHS Services Limited, een vennootschap in handen van de Russische miljardair Roman Abramovich, kruipt achter zijn laptop. Hij zoekt naar het adres van Eugene Tenenbaum, de rechterhand van Abramovich die eerder al eens Guus Hiddink naar Chelsea haalde. Vitaiz is het nieuwste projectje, de volgende satellietclub die ze willen kopen. Officieel kan het niet, meerdere clubs in beheer hebben, maar in de top van het voetbal weet iedereen dat dit gebeurt. De stroman is al geregeld, nu de Nederlandse bond nog even overtuigen. Nog maar eens een mailtje eruit gooien om de strategie te bespreken. ‘Ik ben er zeker van dat ze gaan vragen wie het geld leent en op welke basis’, schrijft Heagren aan Tenenbaum. ‘Iedereen heeft heel duidelijk gemaakt dat ze dit willen weten; onze advocaten, mensen die de holding opzetten en de Nederlandse Eredivisie (via informele gesprekken). Het is mogelijk hiermee weg te komen als het gaat om toekomstige financieringen aan de club, maar niet voor het kópen van de club. Wil je iedereen melden lening van een offshore bedrijf en dan zien wat ze zeggen?’

Jackpot

Op 16 augustus 2010 wordt geschiedenis geschreven. Vitesse is de eerste Nederlandse voetbalclub die in buitenlandse handen valt. Dat het uitgerekend de Arnhemmers betreft, is geen verrassing. Vitesse verkeert in grote financiële en sportieve problemen en loopt al maanden rond met een bordje Te Koop om de nek. Er waren eerder al gesprekken met een Chinees consortium en een Arabische sjeik, maar dat werd geen succes. Nu is alles anders. Vitesse heeft de jackpot. Op een bijeenkomst in Stadion Gelredome wordt gesproken over een landstitel, de Champions League lonkt. Voetbalminnend Arnhem is trots, de rest van het land sceptisch. De nieuwe eigenaar, Merab Jordania, zou in het verleden met een pistool hebben gezwaaid. Bovendien is het onduidelijk hoe de Georgiër aan de middelen komt om een voetbalclub te kopen. Direct wordt geopperd dat niet Jordania, maar zijn vriend en Chelsea-eigenaar Abramovich achter de overname zit. Dergelijke belangenverstrengeling is verboden en dus ontkent Jordania in zijn eerste interview elke vorm van Russische betrokkenheid. ‘Roman is gek op dit soort projecten. Hij is erg geïnteresseerd in Vitesse. Ik heb hem uitgelegd dat ik de club vanaf de grond wilde opbouwen. Toen heeft hij besloten mij te steunen met spelers… Waarom niet? Dat is verder niet tegen de regels van de KNVB of de UEFA.’

De KNVB gaat inderdaad akkoord. De bond staat niet te springen, maar moet Jordania op basis van de eigen regelgeving vrij spel geven.‘Vitesse heeft de KNVB geïnformeerd over de voorgenomen aandelenoverdracht. Daarmee heeft de club voldaan aan de meldingsplicht die voor dit soort situaties bestaat’, laat een woordvoerder weten. ‘Vitesse heeft vervolgens de overeenkomst tot deze aandelenoverdracht aan de KNVB overhandigd. De bond heeft de overeenkomst bekeken en ten aanzien hiervan enkele opmerkingen gemaakt. Nadat de KNVB een aangepaste overeenkomst had ontvangen is aangegeven dat, indien men op deze voet verdergaat, de bond aanvankelijk geen bezwaren ziet.’

Onderbuikgevoel verliest het van de reglementen. En zo wordt een oud-Georgisch international gekroond tot koning van Arnhem. Er wordt geproost op een feestdag voor alle Vitessenaren. In Gelredome, en in Londen. Een Rus, een Oekraïner en een Brit hebben eindelijk beet. Hoewel alle betrokkenen het tot op de dag van vandaag ontkennen, is Vitesse op 16 augustus onderdeel van een omvangrijk Chelsea-netwerk geworden.

Een reconstructie van operatie Sports Project.

Image
Merab Jordania (rechts) naast Piet de Visser, de Nederlandse scout van Chelsea.

Amsterdam, 11 juli 2010

De complete voetbalwereld kijkt naar Oranje. In Zuid-Afrika speelt het elftal van bondscoach Bert van Marwijk de WK-finale tegen Spanje. Een unieke kans op mondiaal goud. In Gelderland heeft Maasbert Schouten soortgelijke kriebels. Uitgerekend vandaag heeft de president-commissaris van Vitesse een gesprek over een mogelijke overname. Het is nu of nooit, beseft de zakenman. De club is nauwelijks meer in staat de rekeningen te betalen en wil Schouten als grootaandeelhouder ooit nog winst maken op zijn investering, dan moet er nu wat gebeuren. Op 13 juli brengt hij verslag uit bij algemeen directeur Paul van der Kraan. Schouten vertelt dat hij via een Nederlandse tussenpersoon, zakenman Marcell Ham, in contact is gekomen met een zekere Merab Jordania. Een oud-prof die een verleden heeft als clubeigenaar en tevens voorzitter van de Georgische voetbalbond is geweest. Sympathieke vent met verstand van voetbal, merkt Schouten op. Vitesse lijkt gered.

Op hetzelfde moment wordt in hartje Londen overleg gevoerd. Vitesse Arnhem, het klinkt wel aardig. Enkele weken terug is gesproken met AZ. Na het debacle rond eigenaar Dirk Scheringa leek het een ideaal moment om in te stappen, maar de gesprekken met de curator wilden niet vlotten. Die Nederlanders stelden almaar moeilijke vragen over de financiering en bovendien zouden de kosten oplopen tot boven de twintig miljoen euro. Vitesse is interessanter. Voor minder dan acht miljoen euro een eigen club in hartje Gelderland. Ruim een uur rijden van Schiphol en een prima aansluiting vanaf vliegveld Düsseldorf Weeze. Tijd voor actie.

Londen, 22 juli 2010

De Brit Paul Heagren opent zijn laptop. Hij stuurt een bericht naar Bruno Basuyaux. Heagren schrijft dat hij op het punt staat een Nederlandse voetbalclub te kopen en dat hij een partij zoekt die hem kan bijstaan. ‘We hebben juridisch advies nodig. Hebben jullie een Nederlandse partner (bij voorkeur in Amsterdam of Arnhem) die zou kunnen helpen? Het is een snelle deal, het is mogelijk volgende week al rond.’ De mails volgen elkaar in een rap tempo op. Heagren wordt in contact gebracht met Michael Molenaars en Jeroen Smits, werkzaam bij het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe. Vier dagen later laat Smits weten graag met Heagren in zee te gaan, maar dat hij dan wel gegevens nodig heeft van de nieuwe eigenaar. Maar wie is die man eigenlijk?

Londen, 24 juli 2010

Terwijl in Amsterdam en Londen druk wordt gemaild, is Schouten bezig zijn eigen zilvervloot binnen te halen. De communicatie verloopt niet langer via Jordania, maar via deze zelfde Paul Heagren, die op zijn beurt driftig overleg voert met ene Eugene Tenenbaum. Op 24 juli lijkt een deal aanstaande. Tenenbaum mailt Heagren. ‘Laten we de legal terms klaarmaken voor de Nederlandse club. Ik zou de overname als volgt regelen: we betalen zes miljoen euro bij het sluiten van de deal en twee miljoen in de komende twee jaar, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan.’ Jordania, de beoogde koper, wordt niet genoemd in het mailverkeer. Het heeft er alle schijn van dat Vitesse niet in zee gaat met een welwillende oud-prof, maar met een groep invloedrijke mensen, opererend vanuit Londen.

Heagren en Tenenbaum dus. Een duo dat een duidelijke link blijkt te hebben met Abramovich. Heagren is werkzaam bij MHC Services Limited, een Engelse vennootschap in handen van Abramovich, en is bovendien een goede bekende van de steenrijke Rus. Als een bedrijf van Abramovich in 2012 tien procent van de aandelen neemt in Waste2Tricity, wordt Heagren aangesteld als non-executive director. Als de Chelsea-eigenaar later dat jaar elf miljoen pond investeert in Alter NRG Corp, treedt Heagren toe tot de board of directors. Samen met Tenenbaum.

Deze Oekraïner is al jaren bevriend met Abramovich. Samen trokken ze op in bedrijven en toen Abramovich in 2003 Chelsea kocht, trad Tenenbaum direct toe tot het bestuur van de club. Volgens The Daily Telegraph is Tenenbaum, die gewoon met foto en profiel op Chelsea’s website prijkt, de belangrijkste schakel tussen de Londenaren en Abramovich. In de zomer van 2010 hebben Heagren en Tenenbaum echter andere prioriteiten: het kopen van een voetbalclub in Nederland.

Image
Tijdens Feyenoord-Vitesse op 29 augustus 2010 met vanaf links: bestuurslid Jan Snellenburg, algemeen directeur Paul van der Kraan, technisch directeur Ted van Leeuwen, bemiddelaar Marcell Ham en clubeigenaar Merab Jordania.

Londen, 26 juli 2010

Een kink in de kabel. Maasbert Schouten blijkt een pittige onderhandelaar. Paul Heagren heeft vanochtend telefonisch contact gehad met de Nederlander en brengt verslag uit bij de rechterhand van Abramovich. Schouten wil direct acht miljoen euro ontvangen. Daarnaast heeft Vitesse nog ruim vijf miljoen euro aan schulden én leningen. Het prijskaartje loopt aardig op. Heagren vraagt toestemming aan Tenenbaum de druk op te voeren. ‘De advocaten zijn al aan het uitzoeken welke papieren noodzakelijk zijn om alles af te ronden, maar het is duidelijk dat we nu eerst de deal moeten sluiten voordat we verder kunnen. Adviseer me hoe ik nu verder moet gaan, hoe hard ik mag pushen én hoe agressief ik kan zijn.’ Een uur later stuurt Heagren een mailtje naar Jordania, waarin hij laat weten contact te zullen opnemen met Marcell Ham. Schouten moet bijdraaien.

‘Adviseer me hoe ik nu verder moet gaan, hoe hard ik mag pushen én hoe agressief ik kan zijn’

Moskou, 26 juli 2010

Achter de schermen vechten twee secondanten van Abramovich een strijd met Schouten. De belangen zijn groot, de verschillen klein. Een deal is in de maak. Het is tijd voor Jordania op de voorgrond te treden. Heagren stuurt een vragenlijst door. De persoonlijke gegevens van de Georgiër moeten zo snel mogelijk naar de Nederlandse advocaten worden gestuurd. Het gaat om naam, adres, een kopie van zijn paspoort en de bedrijven waarin hij belangen heeft. Een dag later volgt al een nieuwe e-mail. ‘Merab, als aanvulling willen de advocaten (en waarschijnlijk ook de KNVB) weten hoe je aan je geld komt. Kan je dat verklaren?’

Wat volgt is nerveus e-mailverkeer. Paul Heagren bestookt Merab Jordania, die op zijn beurt niet thuis geeft. In het cc’tje staat Tenenbaum, die inmiddels zijn officiële Chelsea-adres is gaan gebruiken. Heagren wordt langzaamaan zenuwachtig. Bureau Stibbe wil weten met welk geld Jordania de club koopt. De Georgiër heeft bovendien twee referenties nodig, bij voorkeur uit Nederland.

In de Engelse hoofdstad wordt intussen het noodzakelijke voorwerk gedaan. Heagren stuurt een voorbeeldbrief naar Merab Jordania, die later naar de KNVB moet. ‘Er moet een brief komen waarin precies uitgelegd staat wat jouw intenties met de club zijn’, aldus Heagren. ‘Ik zal een opzetje maken.’

Het document, dat enkele dagen later richting Zeist gaat, is keurig ondertekend door Jordania. Heagren schrijft namens de Georgiër dat hij financiële stabiliteit wil brengen bij een voetbalclub met een geweldige geschiedenis. De focus komt onder zijn leiding te liggen op de jeugdopleiding. Daar zijn ze gevoelig voor in Zeist, weet Heagren.

Image
Wilfried Bony namens Vitesse aan de bal tegen nek. De Ivoriaan werd in januari 2011 op voorspraak van Chelsea gekocht.

Londen, 29 juli 2010, 10.02 uur

Alles staat nu in de steigers. Maasbert Schouten is uiteindelijk akkoord, het voorwerk is gedaan. Nu alleen nog die Georgiër en zijn bankrekening. Merab Jordania heeft in zijn leven aardig wat bij elkaar gesprokkeld, maar bezit niet de middelen om een voetbalclub te kopen. Sterker nog, dat lijkt ook niet de bedoeling. In het mailverkeer valt te lezen dat de deal met drie tot vier dagen rond kan zijn, maar dan moet er wel duidelijkheid komen. Heagren doet een laatste oproep aan Jordania. ‘Merab, we moeten nu echt een document hebben waarmee we je vermogen kunnen verklaren.’

Londen, 29 juli 2010, 20.47 uur

Paul Heagren heeft zich laten bijpraten over Vitesse en is onder de indruk. Er zijn wat langlopende schulden, maar de mogelijkheden zijn enorm, laat hij Eugene Tenenbaum weten. ‘Het stadion is fantastisch, een echte aanwinst (al is het gehuurd). Alles is aanwezig om een grotere en betere club te maken. Er is enorm veel potentie in samenwerking, merchandising, et cetera.’ Heagren wil doorpakken. Project Sport, zoals de betrokkenen vanaf dit moment de overname noemen, moet een volgende fase in.

Londen, 30 juli 2010, 0.56 uur

Heagren blijft gissen naar de financiële achtergrond van Jordania. Er lijkt een bepaalde hiërarchie in het Londense netwerk te zitten. Heagren is aangesteld om het project in goede banen te leiden, maar is schijnbaar niet op de hoogte van de financiering. Het is Tenenbaum die hem bijpraat. ‘We werken met een lening van een offshore company. Ik denk niet dat Merab een financiële geschiedenis heeft voor dit soort bronnen.’

Londen, 30 juli 2010, 9.31 uur

Met de slaap nog in de ogen reageert Heagren verbolgen. De mail is bestemd voor Tenenbaum, Jordania staat net als voorgaande keren in de cc. Heagren weet niet of de financiering gaat lukken. ‘Het is mogelijk hiermee weg te komen als het gaat om toekomstige financieringen aan de club, maar niet voor het kopen van de club. Wil je iedereen melden lening van een offshore bedrijf en dan zien wat ze zeggen?’ Zes uur later reageert Tenenbaum, wederom via zijn Chelsea-account. ‘Laten we wachten. Ik kom erop terug.’

Londen, 14 augustus 2010, 12.15 uur

Twee dagen voor de overname. Het is zaterdag en Heagren heeft goed nieuws. De deal gaat door. De KNVB is overstag. Na uitgebreid overleg op vrijdagavond en zaterdagochtend ziet de bond geen problemen meer. Heagren vraagt Tenenbaum om een definitief akkoord. ‘De voetbalbond heeft een schriftelijke bevestiging gestuurd dat de door ons verstrekte informatie juist is en dat we door kunnen gaan met de transactie… Er is geen reden meer om niet door te gaan. We gaan geen verdere goedkeuring ontvangen van de voetbalbond. Kun je alsjeblieft oké geven om verder te gaan zoals afgesproken?’

De rechterhand van Abramovich moet toestemming geven, koper Jordania leest in Tblisi mee. Tenenbaum vraagt voor de zekerheid nog maar eens naar de rol van de KNVB, maar daar hoeft de Oekraïner zich geen zorgen om te maken. ‘We hebben schriftelijke goedkeuring van the head of the legal committee. Ze rapporteren nog wel aan de licentiecommissie, maar dit is puur om hiërarchische redenen’, aldus Heagren. Op 14 augustus 2010 om 12.15 uur is het Tenenbaum die vanuit zijn kantoor in Londen de Vitesse-deal bezegelt. ‘Okay. Let’s proceed to closing then.’

Op 14 augustus 2010 om 12.15 uur bezegelt de Oekraïner Eugene Tenenbaum vanuit zijn kantoor in Londen de Vitesse-deal. ‘Okay, let’s proceed to closing then’

Londen, 14 augustus 2010, 12.17 uur

Om de deal te laten slagen, is wel geld nodig. In een cryptische e-mail vraagt Heagren aan Tenenbaum de Arnhemse bankrekening te vullen. ‘Is het mogelijk maandag de lening af te sluiten en de gelden meteen te transfereren?’ Tenenbaum: ‘Ik denk dat het oké is. E.’

Oosterbeek, 23 augustus 2010

Het is alweer een week geleden dat Maasbert Schouten afstand deed van zijn aandelen en sprak van een feestdag voor alle Vitessenaren. Met terugwerkende kracht en gezien zijn riante vergoeding, begrijpen we het enthousiasme.

De rest van Nederland heeft inmiddels kennisgemaakt met Merab Jordania, de man die vandaag in de lobby van hotel De Bilderberg wacht op een oude bekende: Marcell Ham, de zakenman die de Vitesse-deal initieerde en daarvan vandaag de vruchten denkt te plukken. Op tafel ligt een door Ham opgesteld cooperation contract. In het kort komt het erop neer dat Ham bij de toekomstige transfers 35 procent van de transferopbrengsten ontvangt en dat allemaal voor onbepaalde tijd. Een opmerkelijke deal, maar Jordania heeft het hem persoonlijk beloofd. Ham heeft naar eigen zeggen samen met Schouten ervoor gezorgd dat de Vrienden van Vitesse onder druk zouden afzien van het bestaande spelersfonds. Ofwel, bij inkomende transfers vloeit al het geld naar de nieuwe eigenaar en zijn kompaan Ham. Beide heren zetten een krabbel en proosten op het toekomstige succes.

Vier jaar later zit het duo echter naast elkaar in een Amsterdamse rechtbank. Ham heeft een kort geding aangespannen en eist op basis van dit contract ruim zes miljoen euro aan transfergelden. Vitesse weigert te betalen, omdat de handtekening van Paul van der Kraan onder het cooperation contract ontbreekt. Juridisch gezien hebben de Arnhemmers gelijk, maar in de praktijk ging het in de zomer van 2010 natuurlijk heel anders. Jordania trok met Russische toestemming aan de touwtjes, zonder bemoeienis van de rvc of Van der Kraan…

Londen, 24 augustus 2010

Paniek in Arnhem. Precies datgene waar Heagren bang voor was, komt uit: er zijn problemen rondom de financiering. De KNVB heeft vragen en nu zit ook de FIOD achter de geldstromen aan. De offshore company is deels ontmaskerd. Het gaat om Marindale Trading Limited, gevestigd op de Maagdeneilanden. In de Nederlandse media wordt gemeld dat het bedrijf pas op 14 juni is opgericht en dat Alexander Chigirinskiy, een persoonlijke vriend van Abramovich, de holding financiert. Op 18 augustus vond de eerste uitbetaling plaats: 1,8 miljoen euro werd overgeboekt naar een ING-rekening. Het document is ondertekend door Jordania.

‘Gewoon om de druk wat op te voeren is er morgen om één uur een gesprek met de KNVB. We zullen dan de kwesties rondom de overname en de eigenaar bespreken’

De KNVB maakt zich zorgen, evenals Heagren. Het is 7.26 uur als hij een mailtje stuurt naar Alexey Abramov, een zakenpartner van Abramovich die blijkbaar over het geld gaat. ‘Nu de deal rond is, krijgt de geldverstrekker veel vragen van de Nederlandse voetbalbond over de onafhankelijkheid van de transactie en wat er gebeurt als de zes-maanden-clausule in werking treedt. We denken dat het kan helpen als we (enkel als erom gevraagd wordt) een brief kunnen overhandigen waarin Marindale zijn vertrouwen in ons uitspreekt. Overduidelijk verandert het niets aan de afspraken, maar mogelijk krijgen de mensen zo een beter gevoel bij de structuur... Denk je dat het mogelijk is zo’n brief te krijgen? Gewoon om de druk wat op te voeren is er morgen om één uur een gesprek met de KNVB. We zullen dan de kwesties rondom de overname en de eigenaar bespreken. Het zou handig zijn als we de brief vóór die ontmoeting hebben.’

De volgende ochtend stuurt Abramov het document naar Heagren. Deze stuurt het vervolgens door naar de mensen die de KNVB moeten overtuigen: Lennart Posch en Nikolaas Vles namens Stibbe, Jordania en Van der Kraan namens Vitesse. ‘Please find the letter of “support” from Marindale as discussed’, schrijft Heagren. ‘Hope the meeting goes well.’

In de begeleidende brief valt te lezen dat Marindale de aankoop van Vitesse steunt. Het bedrijf ziet geen enkele aanleiding een verzoek van Vitesse te negeren en is niet van plan de zes-maanden-clausule, waarin staat dat de lening binnen een half jaar kan worden teruggevorderd, toe te passen.

Londen, 27 augustus 2010

Paniek of niet, het is tijd om zaken te doen. De transfermarkt is immers nog open. Jordania laat in de media weten dat hij een geweldig netwerk heeft, maar de transfers worden toch echt in Londen geregeld. Vier dagen voor het sluiten van de markt informeert Heagren Tenenbaum over de laatste ontwikkelingen. Trots laat hij weten dat de eerste vier spelers binnen zijn:

Aissati 670 duizend euro bruto

Delac 227 duizend euro bruto

Matic 819 duizend euro bruto

Rajkovic 552 duizend euro bruto

Heagren meldt dat er ruimte is gemaakt op de loonlijst, aangezien Piet Velthuizen is verkocht aan Hércules Alicante. De Brit weet niet hoe het met de fee voor eventuele zaakwaarnemers is. Het totale kostenplaatje bedraagt om en nabij de twee miljoen euro.

Image
De inmiddels overleden Theo Bos, die in oktober 2011 moest plaatsmaken voor de Spanjaard Albert Ferrer.

Arnhem, 6 september 2010

Jordania maakt zich aardig populair in Arnhem. In het stadion hangt al een spandoek voor hem en ook op de werkvloer zijn de mensen erg te spreken. De Georgiër heeft gevraagd wat er verbeterd kan worden en als een ware Oprah Winfrey willigt hij alle eisen in. Laptops, bureaus én verbeterde contracten; alles is opeens mogelijk in Arnhem.

Achter de schermen wil Jordania doorpakken. Hij mailt Tenenbaum over de lopende zaken. ‘Je weet dat Paul dinsdag naar Arnhem komt. We gaan praten over de nieuwe structuur, de samenwerking, transfers, et cetera. Alleen vind ik het ongemakkelijk steeds namens mezelf te praten. Kan ik hem zeggen dat dit ons gezamenlijke project is?’ En dan: ‘Ik geloof er heilig in dat dit mogelijk succesvol kan zijn voor Chelsea, winstgevend, en bovendien succesvol voor de voetbalclub Vitesse. Dat kan door slim te scouten en een goed transferbeleid. Door de aankoop heb ik weinig tijd gehad voor transfers. Dit los ik in de winterstop op.’

Het project moet vooral winstgevend zijn. Jordania wil met vier categorieën voetballers gaan werken: Chelsea-huurlingen, jonge spelers die in de toekomst mogelijk in aanmerking komen voor de selectie van de Londenaren, talenten die voor veel geld kunnen worden doorverkocht én drie tot vier ervaren krachten. Alles is gericht op het verdienen van geld en dus dringt Jordania direct erop aan afscheid te nemen van de Turkse spits Sinan Kaloglu, die voor 527 duizend euro op de loonlijst staat. Bovendien wil hij zo snel mogelijk landgenoot Giorgi Chanturia vastleggen. ‘Hij is pas zeventien, maar we proberen een manier te vinden om hem vóór zijn achttiende te contracteren’, laat Jordania Londen weten.

Intussen moet ook de rvc worden ingevuld. Jordania stelt voor compagnon Ham een plek te geven en spreekt voor het eerst over Alexander Chigirinskiy, de naam die valt in de stukken over Marindale. ‘A. Chigirinskiy is in alle documenten die we aan de voetbalbond hebben overgedragen genoemd, al staat er wel bij dat hij geen beslissingen zal nemen. Ik moet met Paul overleggen wat hij hiervan denkt.’

Tot slot vraagt Jordania Tenenbaum in de toekomst extra mensen aan te nemen. ‘Een persoonlijke assistente én ik ben van plan een vrouw van PSV aan te nemen als haar contract is afgelopen.’

Tbilisi, 11 oktober 2010

Nederland is inmiddels gewend aan de buitenlandse invloeden bij Vitesse, al staat trainer Theo Bos niet te springen. Mister Vitesse heeft geen enkele inspraak in de samenstelling van zijn selectie, die hij bestempelt als een duiventil. Een luisterend oor vindt hij niet. Sterker nog, in Londen willen ze dan al van hem af. Op 11 oktober, tien dagen voordat Bos op staat wordt gezet, vraagt Jordania aan Abramovich toestemming Albert Ferrer aan te stellen. Het mailverkeer verloopt via Marina Granovskaia, de belangrijkste partner van de Chelsea-eigenaar. Jordania begint zijn e-mail met de woorden ‘to the attention of Roman’ en legt vervolgens uit hoe ze Ferrer gaan binnenhalen. ‘Naar aanleiding van onze gesprekken in Nice en de informatie die ik heb verkregen, moet het minimumsalaris 461 duizend euro per jaar zijn. Mijn voorstel: we bieden Albert Ferrer een contract voor acht maanden aan met een optie het vanuit onze kant te verlengen. Dat betekent 38.400 euro per maand (totaal 307 duizend euro). Voor de assistent die hij meebrengt is maximaal 100.000-120.000 euro beschikbaar.’

Als Londen ermee instemt, moet trainer Theo Bos direct plaatsmaken voor Albert Ferrer

Abramovich en Jordania hebben kennelijk een assistent-trainer van FC Twente op de korrel, maar die lijkt minder happig op een transfer naar Arnhem. Jordania schrijft ietwat teleurgesteld: ‘Over de assistent-trainer die we willen overnemen van FC Twente: nadat ik met hem heb gesproken, heb ik Ted van Leuven gevraagd met zijn zaakwaarnemer te spreken over de financiële voorwaarden. Hij was teleurgesteld over de eisen: jaarlijks 500 duizend euro en dat voor vijf jaar, plus een paar honderdduizend euro voor FC Twente. Uiteraard ben ik niet akkoord gegaan en heb ik Ted gevraagd met de trainer zelf te praten over redelijke voorwaarden. We zien wel.’

Voor Bos is geen plek meer, al wil Jordania niet helemaal van de clubicoon af. ‘Over de huidige hoofdtrainer Teo Boss heb ik CEO Paul van der Kraan gevraagd of het een optie is hem een andere positie in de club aan te bieden. Hij denkt zeker te weten dat hij zijn salaris tot eind volgend seizoen wil laten uitbetalen (jaarlijks 278 duizend euro) en de club verlaat. We zien wel.’ Jordania besluit de mail met de vraag of miljardair Abramovich zijn opmerking wil opsturen.

Teo Boss en Ted van Leuven; Jordania is niet zo van de namen. Belangrijker is de boodschap: als Londen instemt, moet Theo Bos direct plaatsmaken voor Albert Ferrer.

Image
Albert Ferrer, die als trainer van Vitesse 307 duizend euro in acht maanden opstreek.

Arnhem, 19 oktober 2010

Jordania is op dreef. Hij wil Chanturia binden. Tenenbaum zegt dat hij bij Heagren moet zijn. De Georgiër heeft alles rond, maar wacht op een jawoord uit Londen.

‘Na een gesprek met de Georgische club heb ik overeenstemming bereikt over de aankoop van Giorgi (in juni wilde Chelsea hem halen). Ik heb de situatie met Roman besproken en ik denk dat het beter is als Vitesse hem koopt (zodat er niet opnieuw een speler van Chelsea komt). Ik wil de deal zo snel mogelijk sluiten, gezien de ontwikkelingen bij zijn huidige club waar ik in Nice over vertelde. De deal: we betalen 750 duizend euro als het contract wordt afgesloten en 750 duizend euro tussen januari 2011 en juni 2011 (maandelijks 125 duizend euro). Daarnaast heb ik een bonus beloofd als hij in de toekomst naar Chelsea gaat (Roman is hiervan op de hoogte).’

Britse Maagdeneilanden, 13 december 2010

De cashflow moet worden aangevuld. Jordania stuurt namens Vitesse een brief richting de Britse Maagdeneilanden. Na de 1,9 miljoen euro in september moet er nu 4,5 miljoen worden overgeboekt naar een Gelderse ING-rekening.

Arnhem, 7 januari 2011

De transferwindow is open en Jordania is van plan groots in te kopen. Het kwakkelende Vitesse kan wel een kwaliteitsinjectie gebruiken. Net als bij de voorgaande aankopen wordt alles netjes kortgesloten met Londen.

Vrijdag 7 januari laat Jordania aan Granovskaia weten dat Michihiro Yasuda naar Arnhem komt. ‘Een contract voor zes maanden, met een optie en de zaakwaarnemer hoeft geen fee.’ De Japanner gaat 527 duizend euro per jaar verdienen. Twintig minuten later reageert De ijzeren dame van Chelsea tevreden. ‘Dank je. Klinkt als een goede deal, hopelijk gaat de speler het ook goed doen. Ik zal Roman op de hoogte brengen. Nog even over die speler van Ivoorkust: ik heb met Drogba gesproken. Hij kent de speler, alleen niet persoonlijk. Het wordt dan ook lastig ze met elkaar te laten bellen (zeker omdat er vrij weinig te zeggen valt). Hopelijk neemt de speler een beslissing in ons voordeel. Mocht hij dat niet doen, dan praat ik nog eens met Didier.’

Didier Drogba wordt ingezet om Wilfried Bony naar Arnhem te halen. Want, zo benadrukt Marina Granovskaia: een keuze voor Vitesse is een keuze voor Chelsea

De speler op wie Granovskaia hoopt, is de Ivoriaanse international Wilfried Bony. Didier Drogba wordt ingezet om zijn landgenoot naar Arnhem te halen. Want, zo benadrukt Granovskaia: een keuze voor Vitesse is een keuze voor Chelsea.

‘Having said this, everything else appears as we expected’, schrijft Paul Heagren op 29 juli 2010 aan Eugene Tenenbaum. Het vooropgezette plan is geslaagd. Een stel mannen in Londen doet het boekenonderzoek, regelt een offshore company voor de financiering, ronselt Nederlandse advocaten waarna een oud-voetballer de dagelijkse leiding krijgt.

Image
Roman Abramovich (rechts) naast Alexander Chigirinskiy, tegenwoordig grootaandeelhouder van Vitesse.

Ondertussen komen trainers en spelers met Britse goedkeuring richting Arnhem. Het dossier met e-mails dat VI in handen kreeg is eindeloos, de strekking blijft hetzelfde. Merab Jordania mag dan op papier de scepter hebben gezwaaid, de mannen in Londen nemen de echt belangrijke beslissingen. De Britse invloed was enorm en is vervolgens niet meer vertrokken. Alexander Chigirinskiy, die in 2010 al betrokken was bij de overname, is tegenwoordig grootaandeelhouder. De lijntjes met Londen zijn zodoende altijd kort gebleven. Jordania vatte het onlangs passend samen: ‘Er is elke dag contact, elke dag. Alles wordt besproken. De huidige directie moet eerst naar Londen bellen om te vragen of ze naar het toilet mogen.’ De voorbeelden zijn eindeloos. Van Chelsea-huurlingen die gegarandeerd een basisplaats kregen tot het aantrekken van spelers. Maar het gaat nog veel verder. In 2012 kreeg Marcell Ham vanuit Londen de opdracht om een poging te wagen Stadion Gelredome te kopen. Daar was men in Arnhem niet eens van op de hoogte. En o ja, elk artikel dat u over Vitesse en Chelsea leest – dus ook dit verhaal – wordt dezelfde dag nog vertaald en doorgestuurd naar Londen.

Tot op de dag van vandaag ontkent de huidige directie van Vitesse elke vorm van Britse bemoeienis. Vitesse is volgens de huidige algemeen directeur Joost de Wit baas in eigen huis, met Chelsea als interessante partner. Een prachtige uiteenzetting die gezien al het bovenstaande naar alle waarschijnlijk in Londen op papier is gezet...

KNVB: ‘We nemen dit zeer serieus’

Ruimschoots voor publicatie liet Voetbal International de KNVB de stukken inzien. De beleidsmakers in Zeist hebben al lange tijd hun twijfels over de Chelsea-constructie, maar beschikken niet over de juiste middelen om de onderste steen boven te krijgen. Deze publicatie kan het onderzoek naar de Arnhemse club een nieuwe wending geven.

Hans van Kastel, persvoorlichter van de KNVB, laat weten graag meer inzicht te verkrijgen in het Vitesse-dossier. ‘Voor een sportief verloop en de integriteit van de Nederlandse competities zijn het bewaken van de onafhankelijkheid, zelfstandigheid en continuïteit van de clubs speerpunten van de KNVB. In dat kader kijken we al langer naar de organisatiestructuur en de inrichting van governance bij Vitesse. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving spraken wij bijvoorbeeld met de directie, de raad van commissarissen en oud medewerkers van Vitesse. Ook hebben wij Merab Jordania meermaals uitgenodigd voor een gesprek. Op die uitnodigingen is hij helaas niet ingegaan en de KNVB heeft hem daarom een deadline gesteld. De voetbalbond neemt deze publicatie van Voetbal International zeer serieus en wil graag met de redactie in gesprek over de onderliggende documenten.’

De hoofdrolspelers

Roman Abramovich Eigenaar Chelsea

Merab Jordania Eigenaar Vitesse 2010-13

Maasbert Schouten Grootaandeelhouder en voorzitter Vitesse tot augustus 2010

Paul Heagren Financial Controller bij MHC Services Limited (firma in handen van Roman Abramovich)

Eugene Tenenbaum Rechterhand Abramovich en directeur bij Chelsea

Marcell Ham Zakenman die het eerste contact tussen Vitesse en Jordania legde

Marina Granovskaia Werkzaam bij Chelsea, vertrouweling van Abramovich

Marindale Trading Limited Offshore bedrijf gevestigd op de Maagdeneilanden

Michael Molenaars Werkzaam bij advocatenbureau Stibbe Amsterdam

Jeroen Smits Werkzaam bij advocatenbureau Stibbe Amsterdam

http://www.vi.nl/premium/chelseanetwerk ... itesse.htm (23-07-2014)User avatar
The Fixer
Moderator
Moderator
Posts: 376
Joined: 24 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby The Fixer » 30 May 2016

Alexander Chigirinskiy, de mysterieuze koning van Vitesse

Image

Alexander Chigirinskiy (51) financierde in 2010 de overname van Vitesse en werd drie jaar later officieel eigenaar. Inmiddels zou hij zo’n 120 miljoen euro in de club hebben gestoken zonder dat iemand hem ooit gezien of gesproken heeft. VI ging op zoek naar het verhaal achter de man met de duurste seizoenkaart van Nederland. Is Chigirinskiy een goedwillende zakenman of niet meer dan een Wikipedia-Rus?

Zondag 27 april 2014, 14.10 uur. Nog twintig minuten en dan neemt Vitesse het in eigen huis op tegen Go Ahead Eagles. Niet bepaald een sprankelend affiche en toch is de spanning in Stadion Gelredome voelbaar. Stewards lopen zenuwachtig heen en weer, mensen in Vitesse-kostuum staan te smoezen. ‘Hij komt. Ja, echt’, fluistert een van hen ons in. ‘Hij is al onderweg.’

Hij is Alexander Chigirinskiy. Een kalende Rus in zwart overhemd die vijftien minuten later plaatsneemt op de tribune. Hij was het die zes maanden eerder de aandelen overnam van Merab Jordania en daarmee eigenaar werd van de club. Pas later zou blijken dat hij al vier jaar lang geld in de club stopt. Vandaag komt hij pas voor de tweede keer bij zijn miljoenenspeeltje kijken.

Het Russische bezoek heeft nogal wat voeten in de aarde. De presidentiële skybox was vandaag eigenlijk gereserveerd voor het gezelschap van Theo Janssen, maar Theet en zijn familie moeten noodgedwongen plaatsmaken. De man met het mooiste linkerbeen van het land, die vandaag afscheid neemt van het betaalde voetbal, mag dan door het leven gaan als het grootste clubicoon sinds Theo Bos, hij moet wel opschuiven. De middelste rij is voor Koning Alex.

De huldiging die in de rust plaatsvindt, kan de Rus thuis niet navertellen. Op het moment dat Janssen voor de laatste keer voet zet op de Arnhemse grasmat, gaat Chigirinskiy naar binnen. Chelsea heeft op Anfield al afgetrapt tegen Liverpool. De Rus zit net op tijd voor de tv om Demba Ba de 1-0 te zien maken.

Sinds die zondagmiddag hebben de Arnhemse supporters Alexander Chigirinskiy nooit meer gezien. We zijn inmiddels negen maanden verder…

Rusland versus China

Het is 3 oktober 2014. Vitesse speelt thuis tegen ADO Den Haag. In de kranten wordt geschreven over Rusland versus China. Waar Vitesse sinds een klein jaar een Russische eigenaar heeft, wachten de Hagenaars dan nog altijd op het geld van een Chinese investeerder. ADO wordt al weken bespot en ook in Arnhem is het raak. Op de Theo Bos-tribune hangt een spandoek met de tekst: ‘Beter een Rus die nergens om maalt, dan een Chinees die niet betaalt.’ Want malen lijkt AlexanderChigirinskiy niet te doen. Volgens de clubleiding vult hij jaarlijks de tekorten aan en volgt hij de wedstrijden in zijn appartement in Moskou. Niemand die kan vertellen of hij een abonnement heeft op FOX Sports of dat hij enkel om 16.15 uur op teletekst kijkt. Een snelle rekensom leert dat Chigirinskiy inmiddels een klein fortuin in de club heeft gestoken. De kosten van de overname in 2010, het jaarlijks dekken van de tekorten, de bouw van het jeugdcomplex en het verder aanvullen van het eigen vermogen moet inmiddels zeker honderdtwintig miljoen euro hebben gekost. De Rus bezit het duurste speeltje in de Eredivisie.

Terwijl het vaderlandse journaille massaal afreist naar China en op zoek gaat naar de grote man achter de ADO-miljoenen, is er niemand die zich lijkt af te vragen wie Alexander Chigirinskiy is en wat hij komt doen. Zelfs de eigen supporters niet. Als er maar betaald wordt…

Image
Van een supportersopstand tegen de buitenlandse eigenaren is voorlopig geen sprake in Arnhem. Voor de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag reageren fans op de Theo Bos-tribune met een knipoog op de moeizame overname van de Haagse club door Chinese investeerders.

Shalva of Alexander?

De naam Chigirinskiy duikt voor het eerst op in 2010. Na de buitenlandse overname ligt Vitesse onder een vergrootglas. De FIOD stuit tijdens een onderzoek naar de Arnhemse geldstromen op een Offshore Company genaamd Marindale Trading Limited, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Volgens een landelijke krant is het niet eigenaar Merab Jordania maar Shalva Chigirinskiy die alles financiert. Een vastgoedmagnaat van wie het eigen vermogen in 2008 wordt geschat op 2,3 miljard euro. In de papieren die naar de KNVB worden gestuurd wordt ook gerept over de betrokkenheid van ene Chigirinskiy. Jordania spreekt in een interview niet over Shalva, maar over diens broer Alex, die hem waar nodig financieel zal bijstaan. Alex blijkt Alexander en dus niet diens oudere broer Shalva.

Als in 2013 de aandelen overgaan naar Chigirinskiy, draait de club: de Rus is altijd al financier geweest, Merab Jordania was niet meer dan een zetbaas

Overigens ontkent Vitesse drie jaar lang Chigirinskiy’s betrokkenheid: Jordania financiert het project in zijn eentje. Als in 2013 de aandelen overgaan van de Georgiër naar Chigirinskiy draait de club honderdtachtig graden: de Rus is altijd al financier geweest, Jordania was niet meer dan een zetbaas. In de zomer van 2014 legt VI de lijntjes naar de Maagdeneilanden bloot. Chigirinskiy is inderdaad financier en het is Chelsea dat zich openlijk bemoeit met het Arnhemse beleid.

Wikipedia-Rus

Oktober 2013. ‘Alexander Chigirinskiy (50) neemt aandelen Vitesse over.’ Een persbericht. Algemeen directeur Joost de Wit, Jordania én Chigirinskiy worden opgevoerd. Het inhoudsloze bericht wordt woordje voor woordje vanuit Londen gedicteerd. De plotselinge aandelenoverdracht roept vragen op. Ook in Arnhem. De eigen persafdeling heeft die ochtend een Russische Wikipedia-pagina moeten bezoeken om enkele feiten over de nieuwe grootaandeelhouder op papier te krijgen. Arnhem heeft geen idee wie de man is. Chigirinskiy krijgt de bijnaam Wikipedia-Rus. Als een regionale omroep vraagt om een foto, is het antwoord ook teleurstellend: er is op kantoor niemand die weet hoe de Rus er precies uitziet.

Gaandeweg de dag druppelt er meer informatie binnen. Chigirinskiy is vijftig jaar, een Russische miljonair die zijn vermogen heeft opgebouwd in het vastgoed. Hij was het die Jordania van de financiële middelen voorzag toen de club in 2010 werd gekocht. De clubleiding laat desgewenst weten dat Chigirinskiy de club vanuit het buitenland gaat aansturen. ‘De heer Chigirinskiy laat de dagelijkse leiding over aan de bestuurders in Arnhem’, laat een woordvoerder weten. ‘Hij gaat de club op afstand volgen. Dat is niet vreemd, zo gaat het bij meer clubs.’ In de media doet Vitesse het voorkomen als de normaalste zaak van de wereld maar achter de schermen worden geen halve maatregelen genomen. Het personeel wordt diezelfde dag nog gebrieft over de nieuwe eigenaar en er wordt een speciale Q & A opgesteld voor de businessclub-avond. In de brief, die eerst ter controle naar Londen gaat, valt te lezen dat niemand iets over de eigenaar mag zeggen. Chigirinskiy is gesteld op zijn privacy, de woordvoering rondom zijn persoon ligt vanaf die dag bij de persafdeling en directeur De Wit.

Image
Ondanks een voorkeur voor Ajax vertrok Vitesse-talent Marco van Ginkel in 2013 naar Chelsea. Een jaar later duelleert hij met Zakaria Labyad in een oefenwedstrijd tussen beide clubs in Arnhem.

Afluisteren

We gaan op zoek naar de man die achteloos 120 miljoen euro in Vitesse heeft gestopt zonder bijvoorbeeld Piet Velthuizen ook maar één keer de hand te schudden. We informeren in Rusland bij journalisten, correspondenten, scouts, voetballers en succesvolle zakenmensen. Al snel blijkt Chigirinskiy een onbekende is binnen het Russisch voetbal. Ook geeft hij geen interviews. Het wordt nogal schimmig als een Russische scout niet langer per telefoon wil communiceren. ‘Alles wat we via de telefoon doen, wordt door Moskou afgeluisterd’, vertelt de man later in een Brabantse eetgelegenheid. ‘Hetzelfde geldt voor sms’jes. Je stapt een louche wereld binnen. Dit soort mensen vindt het niet leuk als je in hun leven gaat wroeten. Van Abramovich is ook nauwelijks iets bekend. Ik zou stoppen voordat het te laat is.’

‘Dit soort mensen vindt het niet leuk als je in hun leven gaat wroeten. Ik zou stoppen voordat het te laat is’

Weinig bemoedigend, al wordt steeds meer duidelijk. Chigirinskiy is inmiddels 51 jaar en blijkt uit een Georgisch-Joods gezin te komen. Net als zijn oudere broer Shalva heeft hij medicijnen gestudeerd, al laten de broers eind jaren tachtig de medische wereld links liggen. Met de toenemende privatisering is de Sovjet-Unie het domein van gelukzoekers. Van boeren tot sportinstructeurs, van schoenmakers tot accountants: iedereen probeert een graantje mee te pikken. De meeste falen, de broers Chigirinskiy niet. Ze hebben een sterk zakelijk instinct en starten in 1989 samen het vastgoedbedrijf ST Group Company. Alles draait om vastgoed en olie. Alexander Chigirinskiy bouwt een goede naam op in Moskou en omgeving, maar is met een geschat vermogen tussen de vijfhonderd en zeshonderd miljoen dollar maar een kleine jongen. Uit de verhalen blijkt dat hij geen harde zakenman is, maar eerder iemand die het moet hebben van zijn netwerk: zijn contacten reiken tot aan het Kremlin.

Begin deze eeuw gaan de broers zelfstandig verder. Alexander zou last hebben van het imago van de veel rijkere Shalva. In 2003 brouilleren de broers. De oudste Chigirinskiy is betrokken bij diverse ruzies en rechtszaken, onder meer met Roman Abramovich. Shalva staat recht tegenover de Chelsea-eigenaar. Eerst is er ruzie over vastgoed, later gaat de strijd om Siberische olievelden. Als Alexander optreedt als intermediair, voelt Shalva zich belazerd. Hij denkt dat Alexander te veel hangt naar de eigenaar van Chelsea. De jongste Chigirinskiy bouwt daarna zijn bedrijf uit onder de naam Snegiri Development. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de totstandkoming van Evolution Tower, een futuristische wolkenkrabber in hartje Moskou.

Zeister doofpot

Geld uit Russisch vastgoed. Hoe betrouwbaar is dat? We nemen contact op met de KNVB en spreken oktober vorig jaar met bestuurssecretaris Mark Boetekees. ‘In het verleden hebben we gezamenlijk besloten dat nv’s mogen toetreden tot de KNVB’, aldus Boetekees. ‘Binnen een nv bestaat nu eenmaal een bepaalde structuur met aandeelhouders. In het begin waren dat vooral stichtingen, inmiddels kennen we de voorbeelden met particulieren. Dat is het huidige systeem.’

Maar wilt u dan niet weten hoe Vitesse aan zijn geld komt?

‘Dat vind ik een lastig verhaal. Ik weet ook niet hoe Mark van der Kallen (toenmalig grootaandeelhouder ADO, red.) aan zijn geld komt. Hoe komt Frans van Seumeren (eigenaar FC Utrecht) aan zijn centen?’

Wat heeft de heer Chigirinskiy moeten overleggen toen hij de aandelen overnam van Merab Jordania?

‘Wij hebben heel weinig regels aangaande aandeelhouders. Dat maakt het ook voor ook heel erg lastig. Je hebt de BV en daarboven de holding. De aandelen zijn overgegaan van Jordania naar Chigirinskiy. Wij hebben grip op de statuten van de holding maar de ultimate controlling party is wat ons betreft Chigirinskiy.’

Heeft u hem weleens ontmoet?

‘Nee… Hoewel, dat weet ik niet zeker. Jordania heb ik zeker een paar keer ontmoet, maar Chigirinskiy weet ik niet zeker.’

Dat zegt ook wel iets.

‘Van Seumeren heb ik ook nog nooit ontmoet.’

Wat weet de KNVB van deze man?

‘Wat ik wel en niet weet, kan ik niet zeggen.’

De voetbalbond weet weinig. De eigen middelen reiken niet ver genoeg. In 2010 werden er nog detectives ingezet om de Arnhemse geldstromen in beeld te brengen. Het leverde informatie over het dubieuze bedrijf op de Maagdeneilanden én Chigirinskiy op. Alle details, waaronder de mogelijke rol van Chelsea-eigenaar Abramovich, is destijds doorgespeeld aan de UEFA. Daarmee lijkt het hoofdstuk Vitesse voorlopig gesloten. In een land waar een oud-international als Jaap Stam verplicht naar school moet om trainer te worden, kan een onbekende Rus onbekend geld in een voetbalclub steken.

Image
Op 12 april 2005 zijn Alexander Chigirinskiy en Chelsea-eigenaar Roman Abramowich aandachtig toeschouwer bij het Champions League-duel tussen Bayern München en Chelsea.

Twee Georgiërs?

Vraag blijft wat een succesvolle zakenman bij een Arnhemse voetbalclub komt doen. Volgens de Russische collega’s is er geen enkel signaal dat Chigirinskiy ooit ook maar één roebel in een Russische club heeft gestoken. Heeft de Rus dan eigenlijk wel wat met voetbal?

We vragen het zijn voorganger. Als we de berichten in de media mogen geloven zijn Merab Jordania en de nieuwe eigenaar even geen vrienden meer. Op 31 maart 2014 haaltChigirinskiy op de clubwebsite fel uit naar de Georgiër. Jordania zou algemeen directeur Joost de Wit hebben bedreigd en krijgt een stadion-verbod. De Rus is plots behoorlijk uitgesproken. ‘Zijn recente bedreigingen zijn onacceptabel en de ontzegging tot stadion Gelredome en de trainingsaccommodatie op Papendal is vol-komen terecht’, laat Chigirinskiy weten. ‘De beslissingen van de directie zijn weloverwogen en in het belang van de club.’ Jordania kan er wel om lachen. ‘Onzin’, stelt hij. ‘Dat heeft Alexander helemaal niet gezegd. Die tekst is in Arnhem geschreven. We zijn nog altijd vrienden.’

‘We hebben nog bijna dagelijks contact’, meent Merab Jordania. ‘We praten alleen niet meer over Vitesse. Die tijd is geweest’

Toch heeft Chigirinskiy reden boos te zijn. Onder de Georgische eigenaar stroomden de miljoenen vrolijk de clubkas uit. Het Arnhemse archief zit vol dubieuze contracten. Zo zou het bedrijf van Jordania’s zakenpartner Marcell Ham in de toekomst 35 procent van alle transferopbrengsten ontvangen én meende een Georgische vriend van Jordania recht te hebben op een commissie van 1,4 miljoen euro bij de transfer van Wilfried Bony. ‘We hebben nog bijna dagelijks contact’, meent Jordania. ‘We praten over zaken, het leven, onze vrienden en voetbal. Alex is een voetballief-hebber, kijkt enorm veel wedstrijden. We praten alleen niet meer over Vitesse. Die tijd is geweest.’

De verbannen eigenaar vertelt over hun eerste kennismaking. Aan de rand van een voetbalveld, zo’n dertig jaar geleden. ‘Ik was profvoetballer, Alexander kwam bij een wedstrijd kijken. We raakten aan de praat en zijn vrienden geworden. Hij is een slimme, vriendelijke man met oog voor business. We zijn samen in Vitesse gestapt. Of hij alle wedstrijden van de ploeg bekijkt? Dat denk ik niet. Toen ik nog eigenaar was leek hij meer betrokken dan nu. Hij heeft meer met Chelsea. Dat project loopt ook al wat langer. Samen hebben we iets moois neergezet in Nederland. Twee Georgische vrienden in het Europese voetbal.’

Maar Chigirinskiy is toch een Rus? Dat is vanuit Arnhem altijd gecommuniceerd. Jordania kent geen twijfel. ‘Hij komt ook uit Georgië. In de tijd van het communisme zaten de Russen overal.’

Rijkste vuilnisman van Moskou

Praten we dan al vier jaar over de Russische eigenaar van Vitesse terwijl het om een Georgiër gaat? De KNVB zwijgt en beroept zich op de wet bescherming persoonsgegevens. Vitesse wil geen vragen beantwoorden en vanuit Rusland worden we afgepoeierd. Wel krijgen we het geboortedocument van broer Shalva in handen. Hij blijkt inderdaad geboren in het Georgische Kutaisi. Alexander is onvindbaar. Heel zelden komt er iets over hem naar buiten, doorgaans ongewenst. Zo publiceert de Russische krant Vedomosti in 2001 over een auto-ongeluk. Op de Dmitrovskoye-snelweg rijdt een man stomdronken en niet in het bezit van een rijbewijs een Mercedes 500 tegen een boom. De auto brandt uit, de man in de auto is ongedeerd. Het zou gaan om Alexander Rogachev. Schoonzoon van Egor Stroyev, een invloedrijk man in Moskou. Uit de gegevens van de politie blijkt later dat de auto op naam van staat Alexander Chigirinskiy. Russische media speculeren erop los. Niet veel eerder heeft Chigirinskiy een belangrijke zakendeal gesloten met hulp van Rogachev.

Het lijkt financieel sowieso goed te zitten bij de Chigirinskiy’s. Vanuit Rusland worden we geattendeerd op twee kinderen van de Vitesse-eigenaar. Zo zou hij een zoon van midden twintig hebben die luistert naar de naam Mikhail. Het ventje heeft zelf al voldoende geld om een voetbalclub te kopen. Twee jaar geleden tekende hij een lucratief contract met het stadsbestuur van Moskou. Chigirinskiy junior is de komende vijftien jaar verantwoordelijk voor de afvalverwerking in Zuidwest-Moskou. Het levert hem 25 biljoen roebel op, op dat moment zo’n acht­honderd miljoen dollar. Uiteraard gaat het verhaal dat zijn vader een goed woordje voor hem heeft gedaan.

En dan de jongedame, die Chigirinskiy bij zijn eerste bezoek vergezelde in Stadion Gelredome. Zij luistert naar de naam Maria en siert beautyblogs. We zien foto’s van haar in Camp Nou, met een gesigneerd shirt van Lionel Messi én poserend met Chelsea-eigenaar Roman Abramovich in diens privévliegtuig…

Image
Chelsea-scout Piet de Visser en voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania kijken met gemengde gevoelens toe hoe de Arnhemmers op 27 oktober 2013 een 2-0 voorsprong verspelen tegen FC Groningen (2-2).

Vriend Abramovich

Alexander Chigirinskiy heeft de financiële middelen om een voetbalclub te kopen en lijkt van huis uit een voetballiefhebber. Maar waarom zou hij dan miljoenen in een voetbalclub steken waar hij nooit komt kijken? Een club als Chelsea of Manchester City kan nog worden uitgelegd als een statussymbool maar de nummer twaalf van de Eredivisie?

In Gelredome is er maar één waarheid. Algemeen directeur Joost de Wit grijpt elke kans aan om de betrokkenheid van de eigenaar te benadrukken. Zo zou Chigirinskiy wekelijks met de Arnhemse directie bellen, betrokken zijn bij lange termijnbeslissingen én een zwak hebben voor de technisch begaafde Davy Pröpper. ‘Hij is er niet altijd maar volgt het vanuit Moskou’, liet De Wit onlangs nog ontvallen in supportersblad Zwart op Geel. ‘Ik hang natuurlijk niet urenlang met hem aan de lijn, maar omdat we elkaar elke week spreken kunnen we snel schakelen.’ Een betrokken eigenaar op 2.400 kilometer afstand.

Een veelgehoorde theorie is dat Chigirinskiy ook niet meer dan een zetbaas is. Uit een eerdere publicatie in VI bleek dat bij de overname in 2010 veel vanuit Londen werd gecoördineerd. Chelsea-eigenaar Roman Abramovich had inspraak in de overname, het spelersbeleid en de aanstelling van de trainer. Jordania mailde bijna dagelijks met Londense kopstukken als Marina Granovskaia (vertrouwenspersoon Abramovich) en Eugene Tenenbaum (directeur Chelsea). Chigirinskiy bleef buiten beeld en dat lijkt geen toeval. Toen Jordania in september 2010 een nieuwe raad van commissarissen moest vormen en daarover correspondeerde met Chelsea-directeur Tenenbaum, bleek Chigirinskiy plots geen optie. ‘A. Chigirinskiy is in alle documenten die we aan de voetbalbond hebben overgedragen genoemd, al staat er wel bij dat geen hij beslissingen zal nemen.’

‘Of Chigirinskiy zich daadwerkelijk met Vitesse bemoeit? Je weet zelf toch wel beter…’

De Rus heeft geen link met het Nederlandse voetbal en inhoudelijke zaken laat hij over aan derden. Chelsea-scout Piet de Visser zegt Chigirinskiy weleens de hand te hebben geschud, maar heeft vanuit Londen een spreekverbod gekregen. Jan Boskamp, die als goede bekende van Chelsea-directeur Michael Emenalo vaak in Londen is, zegt Chigirinskiy nog nooit te hebben ontmoet. ‘Blijkbaar zijn hij en Roman vrienden, ik heb hem nog nooit gezien bij een wedstrijd van Chelsea. Man, het is allemaal zo complex. Of hij zich daadwerkelijk met Vitesse bemoeit? Je weet zelf toch wel beter…’

Het enige dat we zeker weten: Chigirinskiy en Abramovich hebben warme banden. Vanuit Moskou worden we geattendeerd op een miljoenenovername in 2012. Het bedrijf Millhouse dat in handen is van Abramovich, nam in de winter van 2012 een groot zakencentrum in hartje Moskou over. Het terrein behoorde toe aan Snegiri Development, het bedrijf van Chigirinskiy dat zo’n twee-honderd miljoen dollar ontving. Zo deden de twee wel vaker zaken met elkaar, met de meeste transacties waren miljoenen euro’s gemoeid. Zou de betrokkenheid van Chigirinskiy dan een financiële wederdienst richting Abramovich zijn? Een uitvloeisel van een zakelijke deal? Jordania had in 2010 zelf niet de middelen en Abramovich mocht volgens de FIFA-regels geen belangen hebben in meer dan één club. Het is een veelgehoorde theorie. Want warom zou anders een onbekende Rus dan wel Georgiër zonder enige affiniteit met Vitesse, in vier jaar tijd 120 miljoen eurosteken in een verliesgevend project waar hijzelf nooit komt kijken?

Zou de betrokkenheid van Chigirinskiy bij Vitesse een financiële wederdienst zijn aan Abramovich?

De komende weken zal de vaderlandse pers zich massaal storten op de ADO-miljoenen van Hui Wang. Groot verschil met Chigirinskiy is dat deze grootaandeelhouder zijn eerste interviews al had gegeven voordat de deal definitief rond was. In Arnhem blijft het gissen. Zolang Vitesse geen openheid geeft, Londen invloed blijft uitoefenen én Chigirinskiy zelf spoorloos is, blijft de eigenaar voor de buitenwacht vooral een Wikipedia-Rus.

Geen kans op een interview

VI heeft Vitesse op 12 januari nogmaals gevraagd om een interview met Alexander Chigirinskiy. Een woordvoerder wees het verzoek resoluut af. ‘Wat Chigirinskiy betreft weet je dat hij liever op de achtergrond opereert. De kans dat hij een diepte-interview gaat geven is nihil. De directie heeft de dagelijkse leiding in handen en wordt gecontroleerd en geadviseerd door de raad van commissarissen. Ik heb geen idee met wat voor artikel je bezig bent en/of wat voor vragen er spelen, maar volgens mij ben je op de hoogte van onze reactie dat Chigirinskiy liefhebber is van het Nederlands voetbal en hij zo veel mogelijk wedstrijden probeert te volgen.’

De Chelsea-connectie: hoelang nog?

Sinds de zomer van 2010 heeft Vitesse een bijzondere band met Chelsea. Naast de veertien huurlingen die Arnhem mocht verwelkomen, is er ook veelvuldig overleg over de opleiding en het aantrekken van spelers. In het verleden kwamen onder meer Wilfried Bony, Giorgi Chanturia en Jonathan Reis op voorspraak van Londen naar Arnhem.

Inmiddels heeft het er alle schijn van dat de banden tussen beide clubs zwakker wordt. Al langer gaat het verhaal dat Londen van de Arnhemse club af wil. Een Cypriotische partij, waar ook oud-eigenaar Merab Jordania bij betrokken is, zou inmiddels bereid zijn de club te kopen. Op het allerhoogste niveau worden voorzichtig gesprekken gevoerd. Hoewel de hoofdpersonen de lippen stijf op elkaar houden, verwacht . Jan Boskamp, goede bekende van Chelsea-directeur Michael Emenalo, vuurwerk. ‘Ik zou Merab maar in de gaten houden. Hij zegt dat hij terugkomt en ik geloof hem.’ Ook Chelsea-scout Piet de Visser lijkt meer te weten. ‘Op dit moment mag ik van Chelsea niks over de banden tussen Vitesse en Chelsea zeggen. Misschien kan ik later wat meer vertellen.’ Op Papendal worden overnamegeruchten weggewoven. Algemeen directeur Joost de Wit was onlangs in het supportersmagazine Zwart op Geel duidelijk. ‘Die geruchten zijn door een journalist de wereld in geslingerd. Totaal uit de lucht gegrepen wat mij betreft, er is geen enkele aanwijzing dat dit speelt.’

http://www.vi.nl/premium/alexander-chig ... itesse.htm (28-01-2015)

User avatar
Noord127
Member
Member
Posts: 5
Joined: 29 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby Noord127 » 03 Jun 2016

Wij als supporters vinden de stand op de ranglijst belangrijk en aantrekkelijk voetbal. En kennelijk heeft de beleidsbepaler hier compleet andere belangen. Vitesse is een van de vele franchise ondernemingen van Chelsea geworden.

User avatar
Bonkie
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 14
Joined: 27 May 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Bonkie » 03 Jun 2016

En als die pik nou eens 50 miljoen investeert of als chelsea nou eens een paar goede spelers deze kant op stuurt word je met 2 vingers in de neus kampioen. Heeft ie toch weer een deel van zijn inkomsten terug

User avatar
Sansoni026
Status: Offline

Unread postby Sansoni026 » 03 Jun 2016

Als je de groepsronde van de CL mag spelen, heb je het geld snel genoeg terug.
En in Nederland is het echt geen kunst om kampioen te worden met een beetje geld.
Zoals eerder beschreven met huurlingen als bijvoorbeeld Atsu, Loftus-Cheek, Van Ginkel Aké, Kalas en Traoré ben je waarschijnlijk al kampioen, met 1 of 2 gerichte aankopen ben je voor 10/15 miljoen sowsieso kampioen.
Dat geld heb je er in de CL zo uit. Maar dat willen ze dus niet, anders was het allang gebeurd. We krijgen steeds de spelers uit de beloften, of spelers buiten europa in hun eerste jaar bij Chelsea.

User avatar
LuubHoeffen
Status: Offline

Unread postby LuubHoeffen » 20 Jun 2016

Wij krijgen altijd de spelers van Chelsea die ze nergens anders kwijt kunnen, anders hadden ze ons ook niet hoeven overnemen, en gewoon een normaal samenwerkingsverband kunnen aangaan. Of zijn er nogsteeds mensen die geloven in het sprookje dat onze Rus gaat investeren in de selectie? :idiot:

User avatar
Willem
Status: Offline

Unread postby Willem » 21 Jun 2016

Na 6 jaar zal het wel meevallen. Ik had het al vrij snel gezien. Kampioen in 2013, en er gingen de wildste verhalen in de rondte. Huntelaar in Gelredome, Kaladze in Rijnstate, maar toen ze met Kingston, Lopez en Babangida aan kwamen zetten was het geloof om van ons een topclub te maken snel verdwenen. :crysmile:

User avatar
Willem
Status: Offline

Unread postby Willem » 07 Jul 2016

Stond een interessant stukje op Vitesse.nl

In de meeste huurcontracten staan tegenwoordig een minimaal aantal van 20 (competitie/beker) wedstrijden, komt de huurspeler niet dat aantal wedstrijden in het seizoen dan volgt er een boete. Trainers krijgen een bonus als alle spelers aan de afspraken hebben voldaan, dus op die manier worden trainers toch altijd enigszins beinvloed op hun keuze van bovenaf. Ze bepalen zelf de opstelling, maar kiezen dan eerder voor een huurling als invaller dan een eigenspeler.


Verklaard wel waarom die Brown er steeds in kwam, die was slecht zeg.

User avatar
The Fixer
Moderator
Moderator
Posts: 376
Joined: 24 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby The Fixer » 05 Aug 2016

Vitesse bestaat bij gratie van Russische oligarch

Zes jaar geleden wist de toenmalige voorzitter van Vitesse het zeker: in 2013 is Vitesse kampioen van de eredivisie. Maar dat gebeurde niet. Het is de vraag of het ooit gaat gebeuren. Vitesse zelf lijdt al drie jaar verlies en de houdstermaatschappij is technisch failliet.

Image
Alexander Tsjigirinski (links) op de tribune tijdens een wedstrijd van Vitesse. (Foto: Vitesse)

Zes weken geleden deponeerde de houdstermaatschappij Vitesse, waar de voetbalclub onder valt, de jaarrekening over het seizoen 2014/15. De cijfers liegen er niet om. Er werd een verlies van bijna € 11 mln geleden. En het eigen vermogen was € 99 mln negatief. De accountant plaatst dan ook vraagtekens bij de continuïteit.

Met de club zelf, de bv Vitesse, gaat het iets beter. Er was over het seizoen 2014/15 een verlies van € 10,7 mln, maar daar tegenover stond een toename van het eigen vermogen tot € 33,6 mln. Ondanks een technisch failliete moeder en een verliesdraaiende dochter, heeft Vitesse ook voor het komende seizoen weer een licentie gekregen van de KNVB.

Geheimhouding

Dat is waarschijnlijk te danken aan een bankgarantie van de eigenaar van de club, de Russische oligarch Alexander Tsjigirinski. In het recente jaarverslag stelt Vitesse dat de aandeelhouder voor het seizoen 2014/15 een dergelijke garantie voor een periode van achttien maanden had afgegeven. Of de rijke Rus dat ook voor dit seizoen heeft gedaan, wil de club niet kwijt. De voetbalbond beroept zich op zijn geheimhoudingsplicht. 'Met de clubs is afgesproken dat wij vertrouwelijk met hun gegevens omgaan. Zij leveren informatie in vertrouwen aan en dat willen wij niet schenden', zegt een woordvoerder.

Image

Uit de cijfers wordt duidelijk dat Vitesse de afgelopen jaren op veel te grote voet heeft geleefd. In het streven kampioen van Nederland te worden, was niets te gek. Dat streven had alles te maken met de komst van de Georgische zakenman Merab Jordania in augustus 2010. Voor het eerst was een Nederlandse voetbalclub in handen van een buitenlander. Geld was er ineens volop. Er kwam een Spaanse coach en van heinde en verre kwamen volslagen onbekende spelers die als grote talenten werden gepresenteerd. Maar kampioen werd Vitesse niet.

Zetbaas

Jordania verdween. In zijn plaats verscheen de Russische oligarch Alexander Tsjigirinski. Toen bleek dat niet Jordania maar hij de aankoop van Vitesse in 2010 had gefinancierd. Jordania was al die tijd een zetbaas geweest. Maar voor wie? En wie is Tsjigirinski?

In de zomer van 2014 kwam het voetbalweekblad VI met de antwoorden. Alexander Tsjigirinski is afkomstig uit een Georgisch-joods gezin. Hij studeerde ooit medicijnen in Moskou en werd later met zijn broer Shalva rijk met vastgoed in Moskou en omgeving.

Realisme terug

Hij onderhoudt nauwe banden met Roman Abramovitsj, eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea. Het was dan ook Abramovitsj die de aankoop van Vitesse in 2010 coördineerde. De Rus had inspraak in het spelersbeleid en de aanstelling van de trainer. Het heeft er alle schijn van dat Tsjigirinski fungeert als stroman van Abramovitsj. Fifa-regels verbieden dat iemand een belang heeft in twee voetbalclubs tegelijk. Het lijkt er op dat Chelsea Vitesse als satellietclub gebruikt om spelers die in Londen niet aan voetballen toekomen te laten rijpen in Nederland. Ook komend seizoen lopen in Arnhem weer twee huurlingen van Chelsea rond.

Zolang de club afhankelijk is van de bankgarantie van één man blijft Vitesse kwetsbaar, maar inmiddels lijkt het realisme terug. In het jaarverslag 2014/15 schrijft het bestuur dat inkomsten en uitgaven weer met elkaar in evenwicht moeten komen. Daarom wordt verder bezuinigd en is de begroting voor het tweede seizoen achtereen naar beneden bijgesteld.

Image

http://fd.nl/ondernemen/1162534/vitesse ... e-zakenman

User avatar
Rem
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 271
Joined: 01 Jun 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Rem » 05 Aug 2016

The Fixer wrote:In het recente jaarverslag stelt Vitesse dat de aandeelhouder voor het seizoen 2014/15 een dergelijke garantie voor een periode van achttien maanden had afgegeven. Of de rijke Rus dat ook voor dit seizoen heeft gedaan, wil de club niet kwijt. De voetbalbond beroept zich op zijn geheimhoudingsplicht.


Dat is wel verdacht, want tot nu toe werd dit elk jaar begin juni door De Wit naar buiten gebracht.

User avatar
Rooie
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 496
Joined: 27 May 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Rooie » 05 Aug 2016

Zo dat is me nog niet een bedrag zeg...
Ach ja, nog lang niet zo'n zooitje als in Pluskut dus deze jongen maakt zich niet druk

User avatar
ET
Status: Offline

Unread postby ET » 05 Aug 2016

Dat is het bedrag van de holding hé. Niet van vitesse zelf. Behoorlijk opgeklopt stuk waar nogal wat partijen door elkaar worden gehaald.

User avatar
Damion
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 104
Joined: 27 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby Damion » 06 Aug 2016

Rem wrote:Dat is wel verdacht, want tot nu toe werd dit elk jaar begin juni door De Wit naar buiten gebracht.

De jaarcijfers worden elk jaar pas in november gepubliceerd. En het lijkt mij sterk dat de eigenaar in juli een Russische commissaris aanstelt om er vervolgens een maand of twee later aan te kondigen er de stekker uit te willen trekken.

User avatar
nikos demis santi
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 817
Joined: 25 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby nikos demis santi » 06 Aug 2016

Laat de zaak maar ploffen.wordt het helemaal zat bij deze clup.bah altijd maar gezeik nooit duidelijk heid.hoe kan je nou al 20 jaar zo in de schulden zitten.kakelakken zijn er al bijna uit.zeg je die rukkers zijn er eerder uiteindelijk

User avatar
Sansoni026
Status: Offline

Unread postby Sansoni026 » 06 Aug 2016

Als je de jaarrekeningen erbij pakt zie je dat we gewoon nog minder inkomsten genereren dan voor de overname, daarbij ook nog minder toeschouwers. Dan is de directie gewoon aan het kloten geweest. Je zou op die vlakken juist mee moeten liften op de sportieve vooruitgang die door al dat Russisch geld wel is geboekt. Moet je nou nagaan dat er gewoon iets van 150 miljoen in de club is gepompt, zijn we er straks nog geen ruk mee opgeschoten. Met een goede Algemeen, Technisch en Commercieel directeur had je met al dat geld allang voor de prijzen moeten en kunnen spelen.

User avatar
nikos demis santi
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 817
Joined: 25 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby nikos demis santi » 06 Aug 2016

Sansoni026 wrote:Als je de jaarrekeningen erbij pakt zie je dat we gewoon nog minder inkomsten genereren dan voor de overname, daarbij ook nog minder toeschouwers. Dan is de directie gewoon aan het kloten geweest. Je zou op die vlakken juist mee moeten liften op de sportieve vooruitgang die door al dat Russisch geld wel is geboekt. Moet je nou nagaan dat er gewoon iets van 150 miljoen in de club is gepompt, zijn we er straks nog geen ruk mee opgeschoten. Met een goede Algemeen, Technisch en Commercieel directeur had je met al dat geld allang voor de prijzen moeten en kunnen spelen.

Maar dan moet die rus toch ingrijpen.en er een goede man neer zetten.snap dat niet.je laat je geld toch niet zo weggooien .of niet dan.tis allemaal maar duister hoor

User avatar
Sansoni026
Status: Offline

Unread postby Sansoni026 » 10 Aug 2016

Misschien zit er nog wel een heel witwas netwerk achter, geld weggooien doen miljardairs zelden namelijk. Alles heeft zo z'n functies.

User avatar
Bonkie
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 14
Joined: 27 May 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Bonkie » 11 Aug 2016

Van Ginkel naar PSV, nu Traore naar Ajax en wij krijgen de Browns en Solankes..... Lekkere samenwerking!

User avatar
Jeff
+100 posts
+100 posts
Posts: 176
Joined: 27 May 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Jeff » 11 Aug 2016

We hebben al een ervaren spits, met een talent achter de hand (en Dauda op de tribune). Vitesse was nu niet echt logisch geweest, toch?

User avatar
Jeff
+100 posts
+100 posts
Posts: 176
Joined: 27 May 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Jeff » 11 Aug 2016

Laten we hopen op een goede links back en een leuke centrumverdediger.

User avatar
Bonkie
Forum oldschool
Forum oldschool
Posts: 14
Joined: 27 May 2016
Gender: None specified - None specified
Status: Offline

Unread postby Bonkie » 11 Aug 2016

Jeff wrote:We hebben al een ervaren spits, met een talent achter de hand (en Dauda op de tribune). Vitesse was nu niet echt logisch geweest, toch?


Nee ok, mijn punt was dat goede spelers naar andere eredivisie clubs gaan en wij alleen talenten krijgen. Een Traore hadden we afgelopen jaar goed kunnen gebruiken. Als ze nu een mix van talenten en goede spelers hier stalden had ik er minder moeite mee gehad.

User avatar
Samantha95
Status: Offline

Unread postby Samantha95 » 11 Aug 2016

Mee eens Bonkie, we hadden al paar keer kampioen kunnen zijn als we spelers kregen die net niet goed genoeg waren voor Chelsea 1.

User avatar
Sansoni026
Status: Offline

Unread postby Sansoni026 » 11 Aug 2016

In Engeland krijgen niet alle nieuwe spelers gelijk een werkvergunning. Voor spelers van buiten de EU zijn drempels vastgesteld. Om in aanmerking te komen voor een werkvergunning moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden, waaronder een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de positie op de FIFA-ranking. Als Chelsea net voor het verstrijken van de transferdeadline zo'n speler wil aantrekken lopen ze het risico dat zo'n speler niet aan spelen toekomt, omdat er eigenlijk geen tijd is om een club te vinden om zo'n speler te verhuren. Het is natuurlijk kapitaal vernietiging als bijvoorbeeld een net aangekochte speler als bijvoorbeeld Piazon een half jaar op de tribune moet plaatsnemen. Daarom hebben ze nu o.a. Vitesse die dit risico wegneemt. Tijdens de onderhandelingen tussen de club van de potentiele speler en Chelsea wordt er gelijk een huurcontract met Vitesse opgesteld. Daarom is het ook al regelmatig uitgelekt dat een speler die net een contract bij Chelsea tekent al weet dat hij hier een jaar bij Vitesse komt spelen. Chelsea heeft ontzettend veel spelers onder contract staan en er zijn altijd een aantal spelers waar verder geen interesse voor is. Met Vitesse als satellietclub kunnen ze deze spelers gewoon een jaar in Arnhem stallen zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

User avatar
Gerry76
Status: Offline

Unread postby Gerry76 » 12 Aug 2016

Opzich zeer slim uitgedacht van Chelsea. Super makkelijk om een soort van dump club in je netwerk te hebben.
Alleen dan weer jammer dat wij dat zijn. :crysmile:

User avatar
Willem
Status: Offline

Unread postby Willem » 13 Aug 2016

Linksback Kenedy waarschijnlijk naar PSV. Die hadden wij goed kunnen gebruiken zeg.


Return to “Algemeen”

Who is online

Users browsing this forum: Krabber and 0 guests