Zwarte Pieten Discussie

Discussieer hier over nieuws & actualiteiten

Hoe vind jij dat de pieten er uit moeten zien?

Zo zwart als roet
13
81%
Zwart, maar ook een paar die een ander kleurtje hebben
1
6%
Alle kleuren van de regenboog
2
13%
De huidskleur van de piet
0
No votes
 
Total votes: 16

User avatar
The Fixer
Moderator
Moderator
Posts: 376
Joined: 24 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Zwarte Pieten Discussie

Unread postby The Fixer » 31 May 2016

Emile Ratelband wil 'meer meer meer' Zwarte PietenPositiviteitsgoeroe Emile Ratelband roept om 'meer meer meer!' zwarte pieten. Daarmee geeft hij een heel eigen draai aan de beruchte uitspraak van Geert Wilders over 'minder minder minder' Marokkanen.

Ratelband heeft een videoblog opgenomen waarin hij als de nieuwe Hoofdpiet is te zien in een persiflage op het Sinterklaas Journaal In het filmpje holt Hoofdpiet Emile zenuwachtig met een hulppiet Johan Vlemmix in het kasteel van Sinterklaas rond terwijl hij helemaal van slag raakt vanwege een gerucht dat er in Nederland plannen zouden zijn om Zwarte Piet uit te bannen. Het duo besluit ter plekke tot actie om juist meer pieten erbij te halen. Daarna proberen ze via de schoorsteen het kasteel te verlaten.

Oproep
Ratelband heeft het filmpje op Facebook gezet en roept mensen op om het te delen. Hij is supertrots dat dit al veelvuldig gebeurd is. ,,In de eerste uren 20.000 keer!"

Open brief
De 'campagne' is een reactie op de open brief van meer dan honderd BN'ers die van kindervriend Zwarte Piet af willen. Ze willen dat het Sinterklaasjournaal het voortouw neemt. Acteur Erik van Muiswinkel kondigde onlangs aan dat hij geen Hoofdpiet meer wil zijn. Hij steunt de oproep van de BN-ers tot verandering. Zijn steun leidde tot felle reacties van voorstanders van Zwarte Piet.

http://www.ad.nl/ad/nl/1022/Celebs/arti ... eten.dhtmlUser avatar
LuubHoeffen
Status: Offline

Unread postby LuubHoeffen » 31 May 2016

Bij ons in Appeltern vieren we al sinds jaar en dag Zwarterklaas en Witte Piet. De kinderen zingen dan uit volle borst: 'En we rappen en we bubblen en we zijn zo blij, want er zijn geen bad boy gangsta's bij!'. Cadeautjes zitten er echter zelden in, want Zwarterklaas is meestal net door zijn doekoe heen. Dat dan weer wel. :jointjeroken:

User avatar
Dekkertje
Erelid
Erelid
Posts: 21
Joined: 18 Jun 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby Dekkertje » 18 Jun 2016

Image K*twijf

User avatar
Dekkertje
Erelid
Erelid
Posts: 21
Joined: 18 Jun 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby Dekkertje » 18 Jun 2016

Image

User avatar
The Fixer
Moderator
Moderator
Posts: 376
Joined: 24 May 2016
Gender: Male - Male
Status: Offline

Unread postby The Fixer » 12 Nov 2016

Pietenmix en beveiliging: Maassluis zet zich schrap voor Sinterklaasintocht

Image

De gemeente Maassluis bereidt zich voor op de landelijke Sinterklaasintocht van aanstaande zaterdag. Het kan mogelijk uit de hand lopen, dus de gemeente verbiedt spontane demonstraties, en zet extra beveiligingsmaatregelen in.

Burgemeester Edo Haan van Maassluis zet de maatregelen donderdag tijdens een persconferentie op een rijtje.

Toegangspoortjes, ook voor kinderen

Iedereen die de intocht bij wil wonen, ook kinderen, moet door toegangspoortjes. De speciale ingangen van het feestterrein zijn bemand met particuliere beveiligers. Zij moeten mogelijke oproerkraaiers tegenhouden.

Demonstreren mag alleen in speciale vlakken langs te route. Demonstranten moeten zich bovendien van tevoren melden als zij actie willen voeren. Tot nu toe is de Nederlandse Volksunie, die voor het behoud van Zwarte Piet is, is de enige groep die zich tot nu toe officieel heeft gemeld. De groep heeft een vak toegewezen gekregen om te demonstreren.

Maar ook anti-Zwarte Piet-activisten hebben zich laten horen, alleen niet via officiële kanalen. De protestgroep Kick out Zwarte Piet bijvoorbeeld, die op Facebook aangaf geen gehoor te geven aan de eis om in een speciaal vak te demonstreren. Zij willen demonstreren op de markt, waar de intocht eindigt. Dat roept herinneringen op aan Gouda, waar in 2014 een anti-Zwarte Piet protest nogal uit de hand liep, met arrestaties tot gevolg.

Ook in Meppel vorig jaar liep het uit de hand. Burgemeester Haan van Maassluis zegt dan ook tegen de Volkskrant dat er dit jaar meer politie aanwezig zal zijn dan in Meppel.

De afgelopen week heeft de groep Kick out Zwarte Piet in diverse steden mobilisatiebijeenkomsten gehouden om mensen mee te krijgen naar Maassluis. Daarbij kregen mensen onder meer uitleg over hoe ze moeten demonstreren, en wat ze moeten doen als ze worden aangehouden.

De gemeente Maassluis heeft naar eigen zeggen een noodbevel en noodverordeningen klaarliggen voor als het zaterdag escaleert.

Ook Maasluis wil mix van Pieten

Er is ook meer bekend over de kleur van de Pieten bij de intocht zaterdag. Veertig van de 200 Pieten zullen roetvegen hebben, en de andere 160 pieten zullen zwart zijn. ‘Maar dan wel zonder rode lipstick en het kroeshaar,’ aldus Haan.

Eerder werd bekend dat er bij de intocht in Amsterdam alleen maar pieten met roetvegen te zien zullen zijn. Net als Maassluis, koos de NTR woensdag in het Sinterklaasjournaal voor een mix van Zwarte en Witte Pieten. Het is nog niet bekend of dat ook zo blijft.

http://www.elsevier.nl/nederland/achter ... ht-399984/


Return to “Nieuws & Achtergronden”

Who is online

Users browsing this forum: Krabber and 0 guests