By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ultrasarnhem.nl/

Vitesse staat er in financieel en sportief opzicht slecht voor

Column Hans Witjes

Het was bij vlagen iets minder slecht dan de laatste weken. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. PSV was kwetsbaar, met name de laatste linie is een kandidaat-landskampioen onwaardig, maar om kansen te creëren, is nodig dat een aantal spelers op rij de juiste dingen doet. Als er bij Vitesse al eens een goed moment was van de ene speler, dan volgde daarop al snel een slecht moment van de andere, waardoor aanvallen met een sisser afliepen of zelfs al in de kiem werden gesmoord. Het mooi uitgespeelde doelpunt was helaas niet meer dan een uitzondering.

Er valt nog wel meer te zeggen over deze wederom teleurstellende wedstrijd, waar trainer Fraser niettemin een goed gevoel aan overhield. Maar nu de winterstop is aangebroken, lijkt het me beter om de tussenbalans op te maken. Daar was ik in mijn vorige column al een beetje mee begonnen, maar het beeld dat ik daar heb geschetst, is nog niet compleet.

Na de bekerwinst op 30 april 2017 was de euforie groot en daarmee werd een seizoen van slecht voetbal in één klap goedgemaakt. Vitesse leefde in de stad en er kwamen zes interessante Europese wedstrijden plus een enorme zak met UEFA-geld aan. Alle ingrediënten leken aanwezig om de club sportief naar een hoger plan te brengen en financieel wat minder afhankelijk te maken van eigenaar Tsjigirinski. Nu, een half jaar verder, moet ik constateren dat Vitesse er in beide opzichten slecht voorstaat.

Allereerst het sportieve gedeelte. Er worden weinig punten gehaald en, veel erger nog, het spel is laf en niet om aan te zien. Het goede gevoel rond de club is compleet verdwenen en de hoop op hogere toeschouwersaantallen is vervlogen. Wat zijn hier de oorzaken van?

Om te beginnen is een groot deel van de selectie minder goed dan nodig is voor de subtop. Dat geldt voor een aantal spelers die er al waren en jammer genoeg ook voor de meesten die er dit seizoen bij zijn gekomen. De nieuweling waar Vitesse naast huurling Mount nog het meeste aan zou kunnen hebben, Serero, wordt door de trainer tot mijn stomme verbazing op de bank gehouden. Verder is de speelwijze die trainer Fraser voorstaat veel te behoudend, blijft hij vasthouden aan een aantal opzichtig falende spelers en is zijn wisselbeleid voorspelbaar en te weinig wedstrijdgericht.

Om financiële redenen, waarover aan het slot van deze column meer, zie ik in de winterstop geen versterkingen komen, dus moet het huidige spelersmateriaal worden benut om in sportief opzicht nog iets van het seizoen te maken. Dat kan door een aanvallende tactiek en door veel speeltijd te geven aan jonge spelers als Lelieveld, Oude Kotte, maar ook bijvoorbeeld Van Bergen en Ten Tije. Het zal het spel frisser en attractiever maken en naar mijn overtuiging ook nog eens meer punten opleveren. En mocht dat niet zo zijn, de subtop is toch niet meer haalbaar en of de ploeg nu achtste, negende of tiende wordt, maakt niet zo veel uit. Ja, misschien voor het meedoen aan de play offs, maar als de club die al wint, is zij verplicht tot een extreem vroege start van het seizoen met als enige prijs een paar Europese voorrondewedstrijden in juli voor slecht bezette tribunes.

Dan de connectie met Chelsea. Ik heb lang gedacht dat Vitesse bij Abramovitsj c.s. een voorkeurspositie had, maar de aan die club verbonden professionele begeleider van de elders gestalde spelers heeft onlangs in een interview duidelijk gemaakt dat dat niet zo is. Chelsea gebruikt Vitesse voor de ontwikkeling van zeer jeugdige talenten, zoals Manchester City dat doet met NAC, niet meer en niet minder. Daar zitten soms echt leuke spelers bij, zoals nu Mount, maar Vitesse kan binnen dit samenwerkingsverband de selectie niet gericht versterken.

Dan het financiële gedeelte en dan kom ik automatisch terecht bij het beleid van de eigenaar. Tsjigirinski is altijd de grote onbekende gebleven, in persoon en bedoelingen, maar algemeen directeur De Wit heeft laten doorsijpelen dat de Rus op redelijk korte termijn naar een sluitende begroting wil. Meer inkomsten zijn niet te verwachten, dus zal het uitgavenbudget flink omlaag moeten. Hopelijk blijven de gelden voor de Academie dan intact, want als dat niet gebeurt, wordt de enige nog resterende levensader doorgesneden.

Hoe dat ook gaat lopen, het is nu winterstop en de spelers kunnen de als excuus voor alles opgevoerde vermoeidheid dan nu toch eindelijk van zich afschudden. Hopelijk lukt dat mij als analyticus annex supporter ook met de geestelijke vermoeidheid die ik heb overgehouden aan het Vitesse van de laatste maanden.

Eindhoven, 23 december 2017
PSV-Vitesse 2-1

32. Matavz 0-1, 43. Schwaab 1-1, 53. Lozano 2-1. 


Bron: Arnhem Sports

 

Reacties 3

Lexie 026 op zondag 24 december 2017 15:34

Hele fijne berichten allemaal

Hele fijne berichten allemaal :(
Siek83 op maandag 25 december 2017 08:55

Ach het zal allemaal wel meevallen

Ach het zal allemaal wel meevallen
De Aftrap op maandag 25 december 2017 19:27

Financiël is het natuurlijk al jaren klote. Als die Rus er mee kapt is het gelijk over met dit luchtkasteel. Hij moet nog elk jaar zo'n 10 miljoen bijlappen. Zit je weer samen met nek en de superboeren in de bierleague.

Financiël is het natuurlijk al jaren klote. Als die Rus er mee kapt is het gelijk over met dit luchtkasteel. Hij moet nog elk jaar zo'n 10 miljoen bijlappen. Zit je weer samen met nek en de superboeren in de bierleague.
Gast
dinsdag 18 juni 2024

Wedstrijd EK 2024

Social updates

Vastgezet
Recent Activities
  •   Leintje Boeije reageerde
    Interesse in Vitesse vanuit Turkije en Qatar
    Bericht wordt gecontroleerd
    Stream item succesvol gepubliceerd. Item is nu zichtbaar op uw stream
Er zijn hier nog geen activiteiten
Partner

Zoeken

Groepen

Laatste reacties

Voorlopig nog geen duidelijkheid ️
17 mei 2024
Schiet maar op
RIP Richard Wien
09 april 2024
RIP
RIP Richard Wien
15 maart 2024
RIP Maat! Gone but never forgotten
RIP Richard Wien
15 maart 2024
Mooie tijden beleefd helaas mocht ook jij niet oud word...
Donaties worden gebruikt voor
webhosting & ontwikkeling!

Partner banner

Laatste aanmeldingen

Online stats

10 Leden
32 Bezoekers