By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ultrasarnhem.nl/

Het woord is nu aan Oyf

De accu is leeg bij Vitesse. Eigenlijk niemand op de werkvloer gelooft nog in coach Leonid Sloetski. De directie zwijgt in alle toonaarden. Het woord is aan de clubeigenaar in Nice, Valeri Oyf.

© BSR Agency

Oyf heeft het lot van Sloetski in handen. Alleen de tycoon uit Odessa, puissant rijk geworden in olie, gas, aluminium en goud, kan de coach wegsturen. Hij bepaalt het beleid bij Vitesse. Hij en niemand anders.

Oyf (55) resideert in Nice en bezoekt geregeld de wedstrijden van Vitesse. Met de crisis tot in de poriën van de club zit de magnaat nu in een spagaat. Vier nederlagen op rij, een al maandenlang failliet verklaarde voetbalstijl, onrust bij de achterban, een schrijnend gebrek aan beleving in de spelersgroep en een naargeestige, van cynisme overlopende sfeer op het thuiscomplex Papendal geven de eigenaar alle signalen voor een breuk.

Maar zo'n scheiding is ook gezichtsverlies voor de Russen in Arnhem. Oyf vormt een twee-eenheid met Sloetski. Hij heeft de Moskoviet naar de Gelderse hoofdstad gehaald. Bijna dagelijks hebben ze contact. Samen doen ze de transferzaken bij de eredivisionist. Het 'Project Sloetski' moet slagen.

Hull City

Sloetski wil als Russische coach West-Europa veroveren. Zijn eerste avontuur, bij Hull City, is faliekant mislukt. Via de band met Roman Abramovitsj en Chelsea is de Moskoviet bij Vitesse beland. Er is nu een parallel te trekken tussen die zes maanden in Engeland in 2017 en het nu anderhalf jaar durende verblijf in Arnhem.

,,Sloetski kwam razend enthousiast bij Hull binnen", vertelt de Britse sportjournalist Philip Buckingham. ,,Hij stal het hart van de fans. Hij was mediageniek. 'Als we promoveren zal ik zingen, rappen en dansen', zei hij. Na zes maanden was hij een wandelend lijk. Hull stond onderin. Hij stierf bij nederlagen. Die emotie was overdreven. Hij kon absoluut niet omgaan met tegenslag."

Bij Hull is in december 2017 sprake van een vertrek 'met wederzijds goedvinden'. Sloetski wordt er slachtoffer van de tegenvallende resultaten. ,,Zes maanden is kort, maar in het Championship zijn trainers geen lang leven beschoren", zegt Buckingham. ,,We noemen november en december hier ook 'the sacking season'. Het seizoen van het ontslag."

Sloetski stal het hart van de fans. Hij was mediage­niek. 'Als we promoveren zal ik zingen, rappen en dansen', zei hij.

Geen excuses

Met de winter in Nederland zit Sloetski op de schopstoel bij Vitesse. De kritiek nu is anders dan bij Hull. De Rus ligt onder vuur vanwege allerbelabberdst voetbal en dito resultaat. Excuses zijn er niet. De Moskoviet heeft zich nadrukkelijk bemoeid met de samenstelling van de selectie. Dit is zijn groep.

,,Bij Hull kwam Sloetski in een lastige situatie", stelt Buckingham. ,,De club moest na de degradatie uit de Premier League van alle dure spelers af. Sloetski moest een nieuw team bouwen. Wat wel opviel: zijn transferbeleid was niet sterk. Hij maakte ook tactische fouten. Hull speelde niet zo verdedigend, maar het team stond niet goed. Achterin lag de boel vaak open. In die laatste maand was Sloetski radeloos en narrig."
Asgrauw

Bij Vitesse is van de vrolijke Rus ook niet veel meer over. Na de goede resultaten maakt de eredivisionist een vrije val. Sloetski is zenuwachtig, kijkt asgrauw uit de ogen en spreekt wartaal. Hij voelt geen enkele druk. Er is niet veel aan de hand. Zegt hij.

Maar daags na het verlies bij Sparta (2-0) is de sfeer op Papendal veelzeggend. Technisch directeur Mohammed Allach is onzichtbaar en zwijgt. Alsof de crisis zo misschien verdwijnt. Algemeen directeur Pascal van Wijk wil ook niets kwijt. ,,De directie treedt nu niet naar buiten", verklaart een woordvoerster. ,,We willen de zaken intern bespreken."

Dat gesprek gaat tussen Oyf en Sloetski.
 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 27 september 2020

Scoreboard

Programma Vitesse

Vitesse - Heracles
  1.   3rd okt, 2020 16:30
ADO Den Haag - Vitesse
  1.   18th okt, 2020 14:30
Vitesse - PSV
  1.   25th okt, 2020 14:30
Partner

Zoeken

Groepen

Laatste reacties

Donaties worden gebruikt voor
webhosting & ontwikkeling!

Partner banner

Laatste aanmeldingen

Online stats

13 Leden
39 Bezoekers