By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ultrasarnhem.nl/
Vitesse noteert over het boekjaar 2018-2019 een megaverlies van 16,5 miljoen euro. In het bedrijfsleven gaan dan alle alarmbellen af. Maar bij de profclub dekt eigenaar Valeri Oyf de tekorten. Hoe zit dat?
Valeri Oyf is sinds 2018 de eigenaar van Vitesse. De Rus (55) woont in Nice en is puissant rijk geworden in gas, olie, goud en aluminium. Hij is huisvriend van de oligarch Roman Abramovitsj, zijn exacte vermogen is niet bekend. De tycoon is ambitieus en bemoeit zich nadrukkelijk met de gang van zaken in Arnhem. Zes vragen over de bedrijfsvoering bij Vitesse.
-Hoe wordt Vitesse minder afhankelijk van de 'donaties' van Oyf?
Door Europees voetbal én transfers. De groepsfase van de Europa League levert miljoenen euro per jaar op. Dat is een mooie bodem. Maar transfers vormen de goudmijn in het profvoetbal.
Vitesse heeft de voorbije seizoenen zo ook miljoenen verdiend. Maar één slecht jaar betekent meteen rampspoed. In het seizoen 2018-2019 is er aan de spelershandel meer uitgegeven dan verdiend (negatief saldo van 3,3 miljoen euro). Vitesse heeft structureel inkomsten uit de transfermarkt nodig.
-Wie vormen het kapitaal?
Bij een profclub zit veruit het meeste geld in de spelersgroep. Bij Vitesse is het budget voor de selectie 10 miljoen euro. Matus Bero, Hilary Gong, Oussama Tannane en Riechedly Bazoer vertegenwoordigen het kapitaal op het veld. Zij zijn de transferkanonnen in Arnhem. Bryan Linssen, Navarone Foor en Tim Matavz zijn na dit seizoen transfervrij. Normaliter lopen ze in de zomer gratis de deur uit.
-Kan Vitesse snijden in de kosten van de selectie?
Dat kan, maar maar dan snijdt de club zich ook in eigen vingers. Met een kleiner budget kunnen minder goede spelers worden aangetrokken. Dat heeft onherroepelijk effect op de prestaties én de eindklasseringen in de eredivisie. En dat betekent weer minder inkomsten uit tv-gelden en een lagere marktwaarde van spelers. De glijdende schaal is funest voor de ambities en de financiën.
-Zijn er nog andere financiële knelpunten?
Die zitten in het stadion. De huur van GelreDome is met 1,9 miljoen euro een molensteen om de nek van Vitesse. De exploitatie is een drama.
De huur is per 2023 opgezegd. In een ideale wereld wil de club het stadion kopen. Alleen is Arnhem de ideale wereld niet. De club krijgt verder slechts 7 procent uit de inkomsten van de horeca. Al met al loopt de Gelderse eredivisionist aan inkomsten uit het stadion miljoenen euro per jaar mis.
-Kan Vitesse voor kapitaal nog bronnen aanboren?
Het hoogste rendement in profvoetbal komt uit transfers. Een optimale opbrengst op dat vlak komt uit eigen kweek. Eigen jeugd opleiden, laten doorbreken en dan verkopen is de ultieme goudmijn in voetballand. Ajax is het lichtende voorbeeld.
Vitesse verklaart ongeveer elk jaar wel de focus op talent uit eigen stal te leggen. Maar het geloof belijden is anders dan het ook uitvoeren. Vitesse is een koopclub. Jeugd breekt moeizaam door. Het wachten is nu op nieuw talent. De opvolgers van Davy Pröpper, Marco van Ginkel en Kevin Diks moeten dan een kans krijgen.
-Hoe lang blijft Oyf dit allemaal nog betalen?
Dat weet niemand. De verhoudingen met de grootaandeelhouder zijn bijzonder goed, stelt directeur Pascal van Wijk van Vitesse. Maar de voorbije zomer heeft op de werkvloer voor onrust gezorgd. Met de bezuinigingen zou Oyf de club 'verkoopklaar' willen maken. Van Wijk bestrijdt die versie met ongekende felheid. Hij heeft 'geen enkele indicatie' gekregen dat de Rus zich terugtrekt.
Neemt Oyf per direct afscheid, dan ligt er een keiharde garantie. De Rus dekt op voorhand tot medio 2022 de tekorten in Arnhem. Gesprekken over nieuwe, meerjarige garanties staan op de agenda. Voorlopig worden de tekorten nog aangevuld.
Bron: gelderlander