Niet ingelogd

Inloggen Nieuw account

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ultrasarnhem.nl/

'Het Sfeervak'

 Voor de duidelijkheid, dit schrijven komt van 'Arnhem Ultras' en dus niet van ons.

Velen zullen de afgelopen thuiswedstrijden een vreemde blik hebben geworpen op het plotseling 'lege' sfeervak. Een groot deel van deze groep heeft zich op een andere plaats gevestigd, terwijl anderen een plek op of om het vak hebben ingenomen. Echter zit ook een groot deel thuis, vanwege het beleid dat Vitesse voert ten opzichte van haar met name fanatieke supporters, of vanwege de vele uit het beleid voortvloeiende opgelegde stadionverboden. 


Voordat je de schuld op een ander afschuift, moet je eerst naar jezelf kijken. En dat doen we dan ook. Voor ons is het niet geworden wat iedereen ervan had verwacht. Mensen die van zichzelf vonden dat zij op het sfeervak hoorden bleken tijdens wedstrijden toch allesbehalve geschikt te zijn en sommigen stonden tijdens de wedstrijd liever buiten het stadion te roken dan dat zij vanuit het sfeervak als één man achter de club zouden staan. Misschien is een sfeervak simpelweg niets voor een club als Vitesse of voor een stadion als de Gelredome. Sfeer moet ontstaan, sfeer moet je niet kunstmatig willen creëren. Echter, wat ons betreft was het sfeervak niet op deze manier afgelopen. Helaas zijn er dusdanig veel dingen voorgevallen waardoor er voor ons geen andere optie meer was dan per direct te stoppen met het sfeervak. Lees hieronder meer over de redenen voor het stoppen van het sfeervak:

Wij, Arnhem Ultras (het sfeervak), kunnen ons niet vinden in de manier waarop Vitesse dag in en dag uit omgaat met haar supporters. Normale mensen die iets extra's doen voor de club, die met hart en ziel bezig zijn voor de club en alles overhebben om de club waar dan ook te zien, worden zelfs door de eigen club behandeld en weggezet als criminelen. Meerdere foutieve en beschadigende teksten in de media die in de loop van het eerste half jaar gepubliceerd werden, worden zonder enig commentaar dan wel weerwoord van de directie geaccepteerd of erger nog, ondersteund door de directie. Arnhem Ultras vindt het schandalig dat de club ons, de Vitesse-supporters, in de kou heeft laten staan en het meerdere malen niet voor ons heeft opgenomen, terwijl dat meerdere malen wel had moeten gebeuren. Een directie die het niet voor haar eigen supporters op durft te nemen is geen juiste directie en wij zijn dan ook blij dat de Algemeen Directeur (Joost de Wit) inmiddels zijn spullen heeft gepakt.

Voorafgaande aan het seizoen 2018-2019 zijn veelvuldig gesprekken gevoerd tussen vertegenwoordigers van Vitesse, de politie, de veiligheidsorganisatie en vertegenwoordigers van verschillende groeperingen van supporters binnen Vitesse. Vertegenwoordigers van Rijnfront, de Supportersvereniging, VIVO, Vak 212, GFA en BGN hebben hierbij meerdere afspraken gemaakt met de club en deze groepen zijn uiteindelijk samengekomen tot één naam: Arnhem Ultras. Het was voor beide partijen een beetje geven en nemen, iets wat beide partijen accepteerden. Helaas kunnen wij stellen dat er maar één partij is geweest die zich aan de afspraken heeft gehouden en dat zijn wij, Arnhem Ultras. Vanuit de club werden de gemaakte afspraken doorlopend genegeerd en zijn er verschillende keren opstootjes ontstaan door het niet nakomen van de afspraken.

Nu we een half jaar verder zijn is voor ons duidelijk wat het doel was voor Vitesse, de politie en de veiligheidsorganisatie: zo snel mogelijk het opkomende fanatisme binnen de Vitesse-supporters de kop in drukken. De angst die Vitesse, de politie en de veiligheidsorganisatie begon te tonen doordat er structureel een steeds grotere groep mee ging naar uitwedstrijden, de angst die zij begonnen te krijgen door de eenheid die de supporters begonnen te vormen en de angst die zij kregen door de gezelligheid die beetje bij beetje terugkwam in het Gelredome nam dusdanig grote vormen aan, dat er voor hen geen andere optie meer was dan het in de kop drukken van al het fanatisme dat juist het afgelopen jaar sterk in opkomst was.

Mensen die geen vlieg kwaad zouden doen krijgen vanuit het niets een stadionverbod aangesmeerd, ouders van jongeren krijgen bezoek aan huis waarbij hen onjuiste informatie over hun kind wordt gegeven, het zogenaamde 'een persoon is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen' wordt volstrekt genegeerd door zowel de club, de politie als de KNVB en het hoogtepunt: tientallen leden van Arnhem Ultras krijgen onterechte stadionverboden.

Zoals hiervoor genoemd is het zeer zeker niet enkel de club die schuldig is aan het einde van het sfeervak. Integendeel, sommige personen binnen de club hebben er alles aan gedaan het vak tot een succes te maken. Zij kenden de waarheden, zij wisten wat er nodig was en zij stonden telkens aan het juiste eind. Echter waren het de hogere piefjes die hier niets van moesten weten, wat uiteindelijk tot het vertrek van 2 door Arnhem Ultras zeer gewaardeerde supporterscoördinatoren heeft geleid. Nee, het is met name de zogenaamde 'veiligheids'organisatie van Vitesse die verantwoordelijk is voor het einde van het sfeervak, en het hoofd van de veiligheidsorganisatie (Leo van Vliet) in het bijzonder.

Door te doen alsof afspraken nooit hebben bestaan, het toegeven maar niet terugdraaien van foutief gegeven stadionverboden en door doodnormale mensen telkens maar weer lastig te willen vallen heeft met name deze man bijgedragen aan het kapotmaken van het sfeervak. Voor ons is één ding duidelijk: Leo van Vliet = persona non grata.

Uiteraard mag de politie ook niet achterblijven. Waar uitwedstrijden dan misschien in eerste instantie niets met het sfeervak te maken hebben, heeft de politie er met name bij uitwedstrijden aan bijgedragen dat het sfeervak op een mislukking is uitgedraaid. Mensen die getuige zijn geweest van de voorvallen bij respectievelijk Excelsior, PSV en Graafschap uit weten exact wat er is gebeurt. Deze mensen weten beter. Zij weten dat wat de politie in de media aangaf, totaal niet berust op de waarheid. Zij weten dat het niet de Vitesse-supporters waren die zogenaamd begonnen met rellen, maar dat het de aanwezige politie was die uit was op een massagevecht. Drie maal liep het na een uitwedstrijd uit de hand. Drie maal te veel. Drie maal werden onschuldige supporters aangevallen en twee maal moesten supporters met een grote wond naar het ziekenhuis worden gebracht. Arnhem Ultras is uiteraard telkens aanwezig geweest, en het is ons dan ook zeker dat het telkens de bedoeling van de politie is geweest gasten van onze groep uit te lokken, om hen vervolgens bij het miste of geringste een stadionverbod te kunnen geven dan wel om hun verschillende klappen op hun lichaam te kunnen geven.

Het sfeervak is over, maar Arnhem Ultras niet. Arnhem Ultras zal de komende tijd strijden voor gerechtigheid. Wij zullen opkomen voor de vrijheid van álle supporters. Wij zullen niet stoppen totdat een ieder op zijn eigen manier kan genieten van een potje voetbal. Want daar gaat het uiteindelijk om, het genieten van een wedstrijdje voetbal met je vrienden, familie, buren of wie dan ook. Ooit zullen wij sterker terugkomen. En dan, dan staat ons allen iets moois te wachten. Als één man achter ONZE club! Niet de club van de politie, niet de club van Leo van Vliet, niet de club van Joost de Wit of welke directeur dan ook. Nee, ONZE club, Vitesse is van de supporters!

Arnhem Ultras
 

Reacties 1

Gast - Amersfortzia op woensdag 13 maart 2019 16:39

Was te verwachten. Is niet de eerste keer zo

Was te verwachten. Is niet de eerste keer zo
Gast
zaterdag 09 december 2023

Laatste reacties

Hollywood aan de Rijn
15 november 2023
Ben er ook heel bang voor
Hollywood aan de Rijn
14 november 2023
Dan gaan we naar de klote
Grote problemen voor Vitesse
05 oktober 2023
Altijd gezeik hier
In loving memory
25 september 2023
RIP Erik Peters ☆♡
Donaties worden gebruikt voor
webhosting & ontwikkeling!

Partner banner

Laatste aanmeldingen

Online stats

12 Leden
17 Bezoekers