Niet ingelogd

Inloggen Nieuw account

 •   Jos Derksen reageerde
  Sturing legt de zweep over Vitesse: ‘Ik vraag elke training alles. Dat kun je als voetballer wel twee uur per dag opbrengen’

  Zijn stem schalt ook in zijn zevende interimperiode (!) ouderwets over Papendal. Edward Sturing moet bij Vitesse voor nieuw elan zorgen. Maar de clubicoon werkt wel met de oude kwalen van een gemankeerde spelersgroep. Er ligt een monsterklus in Arnhem. Te beginnen met Ajax.

  Cultuurbewaker. Clubicoon. Uithangbord. Met Edward Sturing (60) krijgt Vitesse in alles weer karakter. En dat vindt binnen de eredivisionist, na het eigenhandige vertrek van coach Phillip Cocu, in brede kring goedkeuring. Ernems Trots keert terug naar zijn roots. Naar voetbalromantiek.

  Geest van Bert Jacobs
  Op Papendal waart zo de geest van wijlen Bert Jacobs weer rond, de grondlegger van het Vitesse-succes in de jaren 90 van de vorige eeuw. Hij geldt als inspirator voor Sturing, een product uit die bloeiperiode van de club. De tijd met Frans ‘kappen en draaien’ Thijssen. ‘Mister Vitesse’ Theo Bos. John van den Brom en Martin Laamers. En dan kan de blockhead verdwenen zijn bij de clubicoon en het haar tegenwoordig wat dunner, de karakteristieke gelaatstrekken zijn als vanouds fanatiek en de spelopvattingen nog immer vanuit het hart.

  Het vuur bij de interim is alom aanwezig.

  ,,Bert Jacobs is inderdaad een inspiratiebron voor mij geweest”, vertelt Sturing voor zijn vuurdoop als interim-coach tegen Ajax in de Arena enthousiast. ,,Ik ben met zijn spelopvatting en visie opgegroeid. Dat is het initiatief nemen. Aanvallen. Druk zetten. Ik ben niet bepaald een trainer van veel geduld, die lekker achteruit gaat hangen en wacht totdat er ergens een keer een kansje komt. Dat zit niet in mijn aard.”


  Nu sta je met mij niet gelijk te huilen, maar ik ben geen geboren komiek. In humor was Bert Jacobs echt veel beter

  Edward Sturing, interim-trainer Vitesse
  Sturing verzit even. ,,Ik vond het als voetballer altijd veel leuker het initiatief te nemen. Om zelf lekker te voetballen. Je energie eruit te gooien. Ik denk dat voetballers nu ook liever de bal hebben om er leuke dingen mee te doen, dan vooral af te wachten. En ja, dan verlies je een keer. Maar dat doe je achteruit hobbelend ook. José Mourinho wacht en slaat dan toe. Dat is zijn speelwijze. Pep Guardiola wil de bal hebben en aanvallen. Beiden hebben ze succes. En beiden verliezen ze ook. Er is geen gouden formule. Alleen een voorkeur.”

  Hotseknotsbegonia
  Sturing is geen kopie van Jacobs, de uitvinder van de term hotseknotsbegonia (vrij vertaald: oerslecht voetbal). De culttrainer, in 1999 overleden, blijft onvergelijkbaar. ,,Ik heb gouden tijden met Jacobs meegemaakt”, vertelt Sturing met een lach op zijn gezicht.

  ,,Dat is een erfenis. Hou het voetbal simpel. Bert zei altijd: ‘Een elftal is een huis. En als de fundering niet goed is, stort de hele rotzooi in.’ Je moet zorgen dat de achterkant goed is. De fundering. Waar staat het huis op? Zit dat goed in elkaar, dan blijft het dak ook zitten. Ja, het is eenvoudig. Maar we moeten voetbal ook niet ingewikkelder maken dan noodzakelijk.”

  Sturing wijst op de humor van Jacobs. ,,Je kon met Bert geweldig lachen”, zegt de Eerbeker. ,,Nu sta je met mij ook niet gelijk te huilen, maar ik ben geen geboren komiek. In humor was Bert Jacobs echt veel beter. Legendarisch, zelfs. Die humor was ook zijn kracht. Dat verbond mensen. Teams. Hij kon echt een groep maken.”


  De zweep is er deze week bij Vitesse over gegaan, ja. De spelers hadden wel eens ademnood

  Zweep
  Sturing is vooral de fanatiekeling. Op het veld vliegen de vonken ervan af. ,,Mijn werkwijze past bij mijn karakter”, stelt de interim vast. ,,De zweep is er deze week bij Vitesse over gegaan, ja. De spelers hadden wel eens ademnood. Maar dat heeft vooral te maken met de wijze waarop ik wil trainen. Met mijn visie. Dat is energie. Pressing. De bal veroveren. Omschakelen. Alles in hoog tempo. Dat is intensief. Daar moet iedereen even aan wennen.”

  ,,Er staat een andere trainer voor de groep, met een andere filosofie. Ik vraag elke training alles. Ik denk dat je dat als voetballer wel twee uur per dag kunt opbrengen. Als ik de trainingen terugkijk, lijkt het mij dat iedereen deze week plezier heeft gehad. De energie was alvast geweldig. Precies zoals ik wilde.”

  Rol van psycholoog
  Niet alleen op het veld laat de coach zich gelden. Als interim bij een degradatiekandidaat neemt hij ook de rol van psycholoog aan. Vitesse staat onderaan in de eredivisie, wint geen wedstrijden, krijgt aan de lopende band goals tegen en scoort niet. Sturing is de stuurman van een mentaal wrak.

  ,,We hebben de afgelopen week veel gesprekken gevoerd”, vertelt hij. ,,Maar we hebben vooral ook met plezier gewerkt. Dat is de basis. Spelers moeten er lol in hebben te voetballen. Ik heb dat. De assistenten Nicky Hofs en Tim Cornelisse ook. Met plezier en complimenten is het niveau afgelopen week al omhoog gegaan. Deze jongens kunnen echt wel voetballen. Ik geef ze alle vertrouwen. We moeten de ommekeer op positieve wijze bewerkstelligen.”

  Dat is de theorie. Die is altijd mooi. De praktijk wil wel eens weerbarstiger zijn. ,,De week was goed”, zegt Sturing. ,,Ik zie werklust, instelling en beleving. Iedereen is coachbaar. Maar ik had de groep ook pas op donderdag compleet. Toen sloten de internationals aan. Dan heb je voor Ajax-uit twee trainingen. Ajax is zo de favoriet. Maar in voetbal wint de favoriet niet altijd.”

  Toveren
  Voor Sturing wordt het duel in de Arena ‘uiteindelijk ook een verrassing’. Want in een week kan niemand toveren. Ook de clubicoon niet.

  ,,Voor Vitesse is elke wedstrijd een enorme klus. We staan op de achttiende plaats. We vliegen elke wedstrijd aan om een resultaat te boeken. Want dan kun je nu zeggen ‘Ajax-uit is moeilijk’. Maar Fortuna Sittard en Almere City zijn voor ons niet minder zwaar. Wij moeten weg van die onderste plek. Het liefst op zaterdagavond al. De opdracht is zo ook simpel. Dan moeten wij een hoger niveau halen, dan tot nu toe in de competitie.”

  Bron:  https://www.gelderlander.nl/
  Bericht wordt gecontroleerd
  Stream item succesvol gepubliceerd. Item is nu zichtbaar op uw stream
Unable to load tooltip content.

Scoreboard

Laatste nieuwsberichten
Partner

Zoeken

Groepen

Laatste reacties

Hollywood aan de Rijn
15 november 2023
Ben er ook heel bang voor
Hollywood aan de Rijn
14 november 2023
Dan gaan we naar de klote
Grote problemen voor Vitesse
05 oktober 2023
Altijd gezeik hier
In loving memory
25 september 2023
RIP Erik Peters ☆♡
Donaties worden gebruikt voor
webhosting & ontwikkeling!

Partner banner

Laatste aanmeldingen

Online stats

7 Leden
22 Bezoekers